fbpx

Recept britanske veje Black Lives Matter: provocirati policijo dokler te ne aretira, potem pa kričati o “sistemskem rasizmu” in nasilju

Black Lives Matter v Londonu provocirajo policijo. (Foto: epa)

Britanska in ameriška veja skupine Black Lives Matter sta za svoje sporno delovanje, ki se še zdaleč ne nanaša zgolj na boj proti rasizmu, prejeli bajne vsote denarja svojih darovalcev, ameriška veja tudi od multimilijarderja Georgea Sorosa, ki je zaslovel še zlasti s spodbujanjem ilegalnih migracij po svetu. Vendar pa to ni najbolj v nebo vpijoče. Poleg nasilnih izgredov, ki jih lahko opažamo tako v ZDA kot v Veliki Britaniji, si gre podrobneje ogledati tudi program britanske veje, ki med svojimi cilji navaja končanje imperializma, kapitalizma, patriarhata, nadvlade belih in ukinitev policije. Obenem je za pripadnike teh skrajno levičarskih skupin značilno, da policijo provocirajo, da jih ta aretira, potem pa vpijejo o sistemskem rasizmu. 

Namen britanske veje ultra-levičarske organizacije Black Lives Matter ni zgolj izkoreninjenje rasizma, saj želi s svojimi delovanji končati tudi imperializem, kapitalizem pa tudi ukiniti policijo. Vse to je na seznamu njenih kontroverznih, celo podlih ciljev. Vse to so cilji njene “črne” revolucije. Ob tem pa ni jasno, kaj naj bi vse odstranjeno nadomestilo. Omenjena skupnost oziroma njena britanska veja (UKBLM) je namreč že pridobila 700 tisoč funtov finančnih sredstev in to zgolj v pičlih šestih dneh. Ob tem pa se pojavlja vprašanje ali vsi tisti velikodušni darovalci sploh vedo čemu je njihov denar namenjen. Vedo kaj vse se skriva za t. i. anti-rasizmom? Njeni cilji so namreč mnogo bolj daljnosežni kot se zdi na prvi pogled. Na spletni strani  GoFundMe so predstavljeni resnični cilji te podle organizacije in se glasijo: končanje imperializma, kapitalizma, nadvlade belih, patriarhata in vseh državnih struktur, ki so s svojo neproporcialnostjo krivične do črncev, in sicer tako v Veliki Britaniji kot tudi po svetu, poroča RT.

Kot se zdi je do zastavljenih ciljev še daleč že navedena vsota pa za tovrstno revolucijo zagotovo ne bo dovolj. Ob tem se pojavlja vprašanja ali bi nekatera podjetja zares darovala svoj denar tej nevarni britanski organizaciji, če bi vedeli, da želi ta uničiti kapitalizem? Verjetno ne, torej uničenje kapitalizma ni njen resnični cilj. In čeprav sta britanska in ameriška veja organizacije povezani med seboj, pa se zdi, da med njima obstajajo razlike. Black Lives Matter je v ZDA nastala leta 2013, in sicer po nasilni smrti nekega temnopoltega Američana. Ameriška veja na svoji spletni strani ne govori o tem, da želi uničiti imperializem in kapitalizem ter zapreti državne institucije kot je policija. Gre zgolj za “dodaten navdih” njene britanske veje, v kateri se zdi, da prevladujejo borci za družbeno pravičnost, ki pa pa se pri svojem delovanju osredotočajo še zlasti na protestno korakajo zaradi domnevnega maltretiranja črncev, izzivajo policijo, uničujejo javno lastnino, dokler niso aretirani, potem pa kričijo, da je to dokaz za sistemski rasizem v policiji.

Nasilje Black Lives Matter v Londonu. (Foto: epa)

Obenem imajo protestniki jasna navodila kako ukrepati, če nekoga aretira policija. Ključno je na vsako vprašanje odgovoriti “Brez komentarja” in pokazati seznam telefonskih številk tistih odvetnikov, ki te bodo prišli rešiti iz pripora. Vendar pa je v resnici ves ta boj usmerjen proti policiji. Na londonskih ulicah lahko gledamo prizore kot je skrunitev kipa Winstona Churchilla, obmetavanje policijskih konjev s kolesi, na aktivističnih spopadih pa se škandalozno pojavljajo celo otroci. V takšnem primeru resnični cilj “protestnikov” postane bolj jasen. Namen je torej povzročiti težave in zanje obdolžiti – imperialiste, kapitaliste in policijo. Vendar pa to ni ameriška izkušnja. Tam je sestrska organizacija zbrala 100 milijonov dolarjev finančnih sredstev svojih podpornikov, vključno z donacijami ultra-levičarskega multimilijarderja Georgea Sorosa oziroma njegove zloglasne Fundacije za odprto družbo. O čem takšnem lahko britanska UKBLM le sanja. Želi pa britanska veja narediti vsaj nekaj koristnega, in sicer pomagati črnskim skupnostim v boju s Covidom-19, kar pa je po svoje smešno, saj njeni člani ne spoštujejo socialne distance ko “protestirajo”, s čimer pa ne ogrožajo zgolj črncev, ampak vse ljudi.

Black Lives Matter izgredniki provocirajo britansko policijo. (Foto: epa)

Na protestih po Veliki Britaniji pa opažamo vse večjo nemoč policije, med tem ko je jasno, da levičarski izgredniki prevzemajo nadzor nad ulico, kar še najbolj spominja na situacijo s partizanskimi gibanji po Latinoameriških državah. “Britanska policija se je umaknila in dovolila, da so #Churchilla oskrunili,” je nekdo komentiral ravnanje levičarskih aktivistov na včerajšnjih “demonstracijah” v Londonu. Zgodila se je namreč oskrunitev kipa zgodovinskega politika Winstona Churchilla, kar je jasen dokaz, da ne gre za protestiranje proti rasizmu in policijskemu nasilju, katerega žrtev naj bi bil temnopolti kriminalec George Floyd, ki je sicer zaslovel po številnih kaznivih dejanjih in bil večkrat zaprt, a osrednji slovenski in svetovni mediji glede tega molčijo. Intimna opcija ultra-levičarskih aktivistov je namreč demonizirati vse, kar pripada beli rasi in evropski/zahodni kulturi.

Jani Kos