“Redko” zaporedje genoma skoraj zagotovo dokazuje, da je bil covid namerno izdelan v kitajskem laboratoriju!

Foto: epa/Pixabay

Dva ameriška strokovnjaka sta napisala kritični esej, iz katerega je razvidno, da ima znanost trdne dokaze, da je bil novi koronavirus izdelan v kitajskem laboratoriju. Trditev sta v nedeljo v The Wall Street Journalu objavila dr. Stephen Quay, izvršni direktor biofarmacevtske družbe Atossa Therapeutics Inc, in Richard Muller, profesor fizike na kalifornijski univerzi Berkeley. Pri tem poudarjata, da sta se do dokaza dokopala na podlagi sekvenciranja celotnega genoma virusa SARS-CoV-2. Ta se torej skriva v zaporedju genoma ali analizi DNK-virusa, ki povzroča koronavirusno bolezen COVID-19.

Obstaja 36 segmentov DNA – sestavljenih iz trimestnih “besed” –, ki jih virusi uporabljajo za tvorbo aminokisline, imenovane L-arginin. L-arginin pomaga pri tvorbi beljakovin, vendar se pogosto uporablja tudi pri tako imenovanih raziskavah “povečanja funkcije”, kjer viruse spremenijo na način, da postanejo bolj prenosljivi in bolj smrtonosni.

Novi virus vsebuje segment, imenovan CGG-CGG, ki velja za redkega tudi v poskusih, v katerih raziskovalci poskušajo manipulirati z virusom. Še bolj zgovorno pa je, da te kombinacije nikoli niso našli naravno pri nobeni drugi vrsti koronavirusa, vključno s SARS in MERS, ki sta bratranca novega virusa. “Virus preprosto ne more pobrati zaporedja drugega virusa, če tega ni v nobenem drugem virusu,” sta izpostavila Quay in Muller. Kombinacije CGG-CGG še nikoli niso našli naravno. To pomeni, da običajna metoda virusa, imenovana rekombinacija, tukaj ne more delovati.

Omenjeni esej je nastal po tem, ko je eksplozivna študija prejšnji teden razkrila, da so kitajski znanstveniki v laboratoriju v Wuhanu ustvarili COVID-19, nato pa poskušali pokriti svoje sledi z različnimi inženirskimi različicami virusa, da je videti, kot da se je naravno razvil iz netopirjev.

Quay in Muller v novem eseju navajata, da morajo tisti, ki verjamejo, da se je COVID-19 prenašal z živali na ljudi, “razložiti, zakaj se je zgodilo, da je bila slučajno izbrana najmanj priljubljena kombinacija: CGG-CGG. Zakaj je prišlo do ponovitve odločitve, ki bi jo sicer izbrali raziskovalci v laboratoriju z namenom njegovega spreminjanja?” Sklenila sta, da bi se to sicer lahko zgodilo naključno, z mutacijami. “Ampak ali resnično verjamete temu? To dejstvo – da je koronavirus z vsemi naključnimi možnostmi sprejel redko in nenaravno kombinacijo, ki so jo uporabili človeški raziskovalci – pomeni, da mora biti vodilna teorija o izvoru koronavirusa laboratorijski pobeg.”

Foto: epa

V zadnjih tednih so številni najboljši svetovni znanstveniki poskušali ugotoviti, ali je virus ušel iz inštituta za virologijo v kitajskem Wuhanu. Mnogo medijev in akademskih skupnosti je teorijo laboratorijskega uhajanja sprva zavrnilo. Ameriški predsednik Joe Biden je prejšnji teden obveščevalnim agencijam naročil, naj začnejo preiskovati, ali je COVID vseeno produkt človeka. Neposredni dokazi že lep čas sprožajo vprašanja glede wuhanskega inštituta za virologijo, za katerega je znano, da raziskovalci izvajajo poskuse na sevih koronavirusov netopirjev, podobni tistim, ki so odgovorni za COVID-19.

Teorijo nastanka virusa v laboratoriju podpiral nekdanji predsednik Trump
Kitajska je že na začetku vztrajala, da virus naj ne bi ušel iz laboratorija, in zatrdila, da je do prenosa virusa na ljudi verjetno prišlo na tržnici v Wuhanu, kjer se med drugim prodaja žive živali. Najpomembnejši ameriški mediji in akademiki, ki jih je morda vodila sovražnost do nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je že zgodaj sprejel teorijo o uhajanju virusa iz laboratorija, so prezirali to možnost izvora virusa in jo označili za nesmiselno teorijo zarote. Toda novi dokazi, vključno s poročili o treh delavcih v laboratoriju Wuhan, ki so novembra 2019 resno zboleli za simptomi, podobnimi za COVID, so med dvomljivci sprožili zanimanje, da vendarle ni vse tako, kot je morda sprva kazalo.

Ta teden se je frustracija v povezavi s Kitajsko povečala po tem, ko je Peking napovedal, da ne bo sodeloval v nadaljnjih preiskavah Svetovne zdravstvene organizacije. Biden je Kitajsko okrcal in pozval zaveznike, da naj pritisnejo na Kitajsko k sodelovanju v celoviti, pregledni in na dokazih temelječi mednarodni preiskavi ter da ob tem zagotovi dostop do vseh ustreznih podatkov in dokazov.

Tudi Fauci v preteklosti sumil, da gre za laboratorijski izvor
Medtem je nekdanji vodja Uprave za hrano in zdravila dr. Scott Gottlieb razkril, da je imunolog Fauci svetovnim voditeljem spomladi 2020 dejal, da je koronavirus morda pobegnil iz laboratorija v Wuhanu na Kitajskem. Ameriški raziskovalci so približno takrat še razmišljali, ali je virus ušel iz laboratorija, Fauci pa je zbranim vodilnim zdravnikom povedal, da na novo ugotovljeni sev koronavirusa “izgleda nenavadno”. Do razkritja nekdanjega šefa Uprave za hrano in zdravila prihaja v času, ko čedalje več vodilnih znanstvenikov in medijskih osebnosti ne ponavlja več navedb kitajske komunistične partije o tem, kako naj bi virus ušel iz netopirja. Sodeč po razkritju Gottlieba, ki je služboval pod Trumpom, je očitno, da je Fauci, preden je zavzel teorijo, da naj bi virus nastal naravno, v preteklosti le sumil, da bi virus lahko ušel iz laboratorija. “Mislim, da so že zgodaj, ko so pogledali sev, imeli takšen sum,” je v pogovoru za CBS Face the Nation spomnil Gottlieb, ko je govoril o ameriških znanstvenikih.

Foto: epa

Po besedah Gottlieba je pomembno, da se na virus gleda tudi z vidika nacionalne varnosti. “Znanstvena miselnost preučuje virus in njegovo vedenje ter sklepa,” je dejal. “Z vidika nacionalne varnosti se pogleda podatke glede značilnosti virusa, nato pa še vedenje kitajske vlade, vedenje laboratorija, preučijo se drugi dokazi okoli laboratorija – vključno z okužbami, za katere zdaj vemo, da so se zgodile – in to spremeni splošno oceno,” je poudaril.

Čeprav nekateri strokovnjaki še vedno verjamejo, da se je virus iz netopirja prenesel na nekatere druge vrste živali, nato pa na ljudi, njegov izvor ostaja nedokazan. Do razkritja omenjenega eseja prihaja po tem, ko je prejšnji teden študija razkrila, da so kitajski znanstveniki ustvarili COVID-19. Napisala sta jo profesor Angus Dalgleish, onkolog z univerze St George’s v Londonu, in dr. Birger Sørensen, norveški virolog in predsednik farmacevtske družbe Immunor. Članek iz revije, ki ga je ekskluzivno objavil britanski DailyMail, naj bi povzročil pretrese v znanstveni skupnosti, saj je večina strokovnjakov do nedavnega odločno zanikala, da je izvor COVID-19 karkoli drugega kot naraven, torej, da se je virus prenesel z živali na ljudi. Nikakor ni zanemarljivo odkritje Dalgleisha in Sørensena, do katerega sta se dokopala, medtem ko sta poskušala ustvariti cepivo. V virusu sta namreč odkrila “edinstvene prstne odtise”, za katere pravita, da bi lahko nastali le z manipulacijo v laboratoriju. Ko sta poskušala izsledke svojega odkritja objaviti v enem izmed znanstvenih časnikov, so ju zavrnili, saj so odločno zagovarjali prepričanje, da naj bi virus prešel z živali na človeka.

Nina Žoher