Kako so ameriški osrednji mediji prikrivali resnico o wuhanskem virusu, konec temu pa je naredila skupina amaterskih raziskovalcev

Foto: epa

Večino leta 2020 so osrednji mediji posvetili razbijanju “teorij zarot” o izvoru wuhanskega koronavirusa. Največji ameriški liberalni mediji, kot so Washington Post, CNN, New York Times in NPR, so možnost, da bi lahko virus pobegnil iz Wuhanskega inštituta za virologijo (WIV), označili za “rasistično teorijo zarote alternativne desnice”. Objavljali so članke o tem, kako zavreči dezinformacije o izvoru koronavirusa ter se sklicevali na laži, ki so jih javnosti prodajali znanstveniki, ki so sami v resnici financirali razvoj virusov na WIV. Temu je konec naredila skupina amaterskih raziskovalcev z vseh koncev sveta, ki na svoji strani niso imeli ne sredstev ne pogojev, da bi jim lahko uspelo, a so bili za razliko od megakorporacij predani iskanju resnice.

Resnico o izvoru wuhanskega koronavirusa je po več kot enem letu intenzivnega raziskovanja, prečesavanj svetovnega spleta in zasledovanja najmanjših podrobnosti na dan privlekla skupina amaterjev, ki je delo začela po spletu okoliščin, večinoma zahvaljujoč ravno zavajanju osrednjih medijev po svetu. Skupina se imenuje DRASTIC, gre za okrajšavo za Decentralizirano radikalno avtonomno preiskovalno skupino za covid-19.

Na Nova24TV smo pred dnevi poročali o tem, kako so resnico o laboratorijskem izvoru wuhanskega koronavirusa prikrivali znanstveniki – in to ne samo kitajski. Kolovodja tega umazanega početja je bil ustanovitelj nevladne organizacije EcoHealth Alliance Peter Daszak. Ta je imel pri osrednjih medijih zelo dolgo velik vpliv, o njegovih besedah se ni dvomilo. Tako se ne gre čuditi, da so ameriški osrednji mediji, ko je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa preklicala več milijonov dolarjev vredne pogodbe z Daszakovo organizacijo EcoHealth Alliance, skočili Daszaku v bran in tako kot vedno demonizirali Trumpa, ki je več kot očitno vedel, kaj počenja in zakaj. Osrednji mediji so po poročanju Newsweeka Daszaka vseeno slikali kot žrtev “desničarske zarote.”

Znanstveniki ščitili svoje interese
Daszak je bil glavni zagovornik natolcevanj o tem, kako je do izbruha covid-19 prišlo zaradi prenosa koronavirusa z netopirjev na človeka. Za to je imel svoje razloge, namreč sam je skozi leta tesno sodeloval z direktorico Wuhanskega inštituta za virologijo, virologinjo Shi Zhengli. Skupaj sta napisala skoraj ducat člankov, Daszak pa je v njeno smer poslal najmanj 600.000 dolarjev ameriškega davkoplačevalskega denarja.

Peter Daszak, član WHO skupine za preiskavo o izvoru covid-19. (foto: EPA)

Kar je vzbudilo pozornost posameznikov, ki so kasneje postali del kolektiva DRASTIC, je bila cenzura. Namesto da bi jih cenzura odvrnila od nadaljnjega postavljanja neprijetnih vprašanj na družbenih omrežjih, jih je še dodatno spodbodla. Prepričani so bili, da kjer je dim, je tudi ogenj.

Eden od članov DRASTIC iz Indije, znan pod vzdevkom “The Seeker” (v prevodu Iskalec), je padel v zajčjo luknjo, ko je na Redditu delil članek kanadskega podjetnika Yurija Deigina o RaTG13, virusu, o katerem je Shijeva pisala v članku za Nature, objavljenem februarja 2020. Shijeva je v omenjenem članku predstavila obsežno analizo o SARS-CoV-2, za katerega se je zdelo, kot da je prišel od nikoder, omenila pa je ravno RaTG13, ki je bil po genetski sestavi podoben SARS-CoV-2. A ravno tako kot za SARS-CoV-2 se Shijeva ni posvečala niti izvorom RaTG13. Razlogi, zakaj je bilo to tako, so bili jasni kasneje.

Originalni virus odkrili leta 2012
V DRASTIC so bili vedno bolj prepričani, da je RaTG13 ključni element, s katerim bodo lahko razvozlali skrivnost izvora virusa. Sčasoma so ugotovili, da je Shijeva v preteklosti že pisala o RaTG13. Šlo je za virus, ki so ga pri Wuhanskem inštitutu za virologijo odkrili v netopirjih iz province Yunnan na jugu Kitajske.

Po pretresanju starih časopisnih člankov so odkrili povezavo. Leta 2012 je šest mož, ki so kidali netopirjeve iztrebke v okrožju Mojiang v provinci Yunnan, dobilo pljučnico, trije so umrli. Shijeva je ravno tako že pred tem za enega od medijev potrdila, da je delala v rudniškem jašku v okrožju Mojiang, kjer so rudarji umrli. Ameriškim medijem je zatrjevala, da so rudarji umrli zaradi vrste smrtonosnih glivic in ne zaradi virusa, kakor so odkrili pri DRASTIC.

Direktorica Wuhanskega inštituta za virologijo, virologinja Shi Zhengli. (foto: EPA)

Skupina se je podala v iskanje znanstvenih člankov, povezanih z incidentom v okrožju Mojiang. Takrat je bila kitajska podatkovna baza znanstvenih člankov CNKI še vedno javno dostopna. Zdaj ni več. Trajalo je, a na koncu so se dokopali do magisterija študenta medicinske univerze v Kunmingu iz leta 2013, naslovljenega “Analiza 6 pacientov s hudo pljučnico, ki jo je povzročil neznani virus”. V magisteriju je bilo jasno, da za smrt rudarjev niso krive nikakršne glivice, kakor je ameriški javnosti leta kasneje trdila Shijeva, temveč takrat še neznani virus. Še večje razkritje je bilo odkritje doktorata, v katerem je poleg že znanega pisalo, da so na WIV bili seznanjeni z rezultati preiskave, opravljenih na štirih rudarjih, ki so bili pozitivni na protitelesa sarsu podobne okužbe.

DRASTIC je uspel izvohati koordinate nevarnega rudnika v Mojiangu. O tem so obvestili medije, poskusili so pri BBC, kasneje še AP, NBC ter CBS. Vse novinarske mreže je pričakala zaprta in zastražena pot do rudnika. Uradno zaradi črede podivjanih slonov. Novinarju Wall Street Journala se je uspelo s pomočjo gorskega kolesa prebiti do vhoda v rudnik, a je nato sledilo pet ur mučnega zasliševanja, domnevno s strani kitajske komunistične partije in ne podivjanih slonov. Skrivnost rudnika tako ostaja. Vseeno je vpletenost medijev pripomogla k širjenju članstva v DRASTIC, kjer so se lahko oblikovale specializirane podskupine.

WIV na virusu aktivno eksperimentiral vsaj od 2017 dalje
Začeli so se spraševati, ali so pri WIV delali na RaTG13 vse od leta 2012. Daszak je zatrjeval, da ne, da niso nikoli rabili virusa, ker ni bil dovolj podoben izvirnemu sarsu. “Zdel se nam je zanimiv, a ne visoko tveganje,” je v intervjuju za Wired povedal Daszak. “Zato z njim nismo počeli ničesar, ter ga dali na hladno.” To se je izkazalo za laž. S pomočjo metapodatkov, ki jih morajo objaviti znanstvene revije o genetiki, so pri DRASTIC ugotovili, da so wuhanski virologi tako leta 2017 kot 2018 aktivno preučevali RaTG13. Še več, odkrili so, da je WIV skozi leta še vsaj sedemkrat obiskal rudnik, kjer so nabrali na tisoče vzorcev.

Tongguanzhen, avtonomno okrožje Mojiang, kraj, kjer je rudnik, od koder je bil vzet neznani virus iz katerega so wuhanski znanstveniki kasneje najverjetneje ustvarili SARS-CoV-2 foto: Google Maps)

Trenutno pri DRASTIC ugibajo, da iz rudnika v Mojiangu ni prišel zgolj en virus, temveč skupno devet. V DRASTIC so se ravno tako dokopali do raziskovalnih načrtov WIV, ki so pokazali, da v laboratoriju tečejo projekti, katerih namen je testirati kužnost novega sarsu podobnega virusa, ki so ga odkrili v človeških celicah, da bi videli, kako bi lahko virus mutiral ob preskoku na drugo vrsto. Načrti so predvidevali tudi rekombinacijo kosov različnih virusov, vse to pa je potekalo v nezadostnih biovarnostnih pogojih.

DRASTIC prisilil Bidna v napoved nove preiskave o izvoru wuhanskega koronavirusa
DRASTIC je s svojim delo znotraj znanstvene sfere izpeljal pravo malo revolucijo. S svojim delom in odkritji so namreč uspeli hipotezo, ki so jo Kitajska, osrednji mediji ter znanstvena skupnost diskreditirali in ožigosali za laž in teorijo zarote, pokazati, da gre za resnico. Zaradi njihovega dela je te dni predsednik ZDA Joe Biden bil prisiljen najaviti novo preiskavo o izvoru wuhanskega koronavirusa. “Fascinantno je bilo spremljati, kako je skupina aktivistov v sodelovanju z nekaj pogumnimi znanstveniki potisnila hipotezo o pobegu virusa iz laboratorija iz sence,” je dogajanje komentiral britanski novinar Ian Birrell.

“Brez dela, ki ga je opravila skupina DRASTIC, ne vem, kje bi bili danes glede izvora covid-19,” je na Twitterju zapisala molekularna biologinja za Broad inštituta na MIT in Harvarda Alina Chan. 17. maja 2021 so znanstveniki s Harvarda, Yala, MIT, Stanforda in drugih elitnih znanstvenih institucij v javnem pismu, objavljenem v reviji Science, na podlagi izsledkov skupine DRASTIC zahtevali temeljito preiskavo wuhanskega laboratorija.

Vse informacije skupine DRASTIC je mogoče najti na spletni strani TUKAJ.

Ivan Šokić