fbpx

Regionalni direktor WHO Hans Kluge opozarja: Evropa tvega nov val okužb!

Regionalni direktor WHO Hans Kluge. (Foto: Epa)

V Svetovni zdravstveni organizaciji pravijo, da so se okužbe s covidom-19 v enem tednu v Evropi po dveh mesecih upada, povečale za 10 odstotkov. Tveganje za nov val primerov okužb narašča. Veliko nevarnost za širjenje novih okužb predstavljajo tudi zaključne tekme evropskega prvenstva, kjer Uefa pod vodstvom Aleksandra Čeferina namerava za finalno tekmo na Wembleyu dovoliti obisk 60 tisočim obiskovalcem.

Regionalni direktor WHO Hans Kluge je dejal, da so tveganje povečali počasna uvajanja cepiv, nove različice in povečano družbeno mešanje. V zadnjih tednih so porasle okužbe z indijsko različico delta, ki že v mnogih evropskih državah predstavlja največjo grožnjo. Posebno nevarnost predstavljajo obiskovalci evropskega nogometna prvenstva. Uradnica WHO Catherine Smallwood je pozvala, naj mesta, ki gostijo evropsko prvenstvo, spremljajo gibanje navijačev. Težava je v tem, da se na tisoče obiskovalcev evropskega prvenstva po koncu srečanj odpravi v bližnje bare, kar predstavlja potencialno nevarnost za širjenje okužb.

Različica delta, ki izvira iz Indije, je v mnogih evropskih državah največja grožnja. Agencija Evropske unije za nadzor bolezni ECDC ocenjuje, da bi do konca avgusta lahko predstavljala 90 odstotkov primerov. Rusija je le v zadnjih treh dneh zabeležila rekordno število mrtvih, samo v četrtek je bilo objavljenih 672 smrtnih žrtev in beležijo 23.543 novih primerov. Večina primerov se nahaja v Moskvi. Zdravstveni strokovnjaki v Moskvi pa opozarjajo, da se že pojavlja nova različica delta plus, poroča britanski BBC. Mesto- gostitelj Eura 2020 Sankt Peterburg- je v četrtek na predvečer svoje šeste in zadnje tekme med Španijo in Švico v zadnjih 24 urah zabeležilo 115 smrtnih žrtev. Finske zdravstvene oblasti so apelirale na javnost, naj se izogne ​​potovanjem v Rusijo, potem ko je bilo 400 okužb povezanih z navijači, ki so se 21. junija vrnili iz Sankt Peterburga.

Ali se bo finalna tekma, kamor hoče Uefa spustiti 60 tisoč obiskovalcev, spremenila v novo epidemiološko bombo? (Foto: Epa)

Ali bodo neodgovorne poteze vodilnih na Uefi sprožile novo epidemijo?
Na zadnje poteze Uefe je opozoril tudi nemški notranji minister Horst Seehofer in opozoril, da je vodilnim na Uefi veliko bolj pomemben zaslužek, kot pa skrb za zdravje. Le ti se izgovarjajo, da je v pristojnosti gostiteljev, koliko obiskovalcev si lahko ogleda zaključne tekme evropskega prvenstva. Škotske oblasti so v sredo sporočile, da je bilo 1294 primerov covida-19 povezanih z navijači, ki so si osemnajstega junija 2021, ogledali tekmo proti Angliji, vključno z 397  navijači, ki so si tekmo ogledali na Wembleyu. Vse kaže, da lahko London postane novi Bergamo, če se ukrepi za zajezitev epidemije, ne bodo zaostrili.

Poleg tega so na območju Velike Britanije zabeležili zadnjih 27.989 primerov, kar je največ od letošnjega januarja. Nič boljše ni stanje na Portugalskem. V Portu in Lizboni so ponovno uvedli policijsko uro, saj beležijo največje število primerov po letošnjem februarju. Španija, ki je bila med najbolj prizadetimi državami v prvem valu epidemije je poročala, da se je močno povečalo število okužb med mlajšo starostno skupino, saj beležijo 366 primerov na 100 tisoč ljudi. Nemčija pričakuje, da bo različica delta ta mesec predstavljala več kot 70 odstotkov primerov, zato bodo zaostrili ukrepe za obiskovalce, ki se bodo vračali iz Združenega kraljestva in Portugalske.

V Evropski agenciji za zdravila pravijo, da se zdi, da dva odmerka cepiv, ki so jih doslej odobrili, zagotavljajo zaščito pred različico delta. WHO zagotavlja, da se je po članicah EU pospešilo cepljenje in je že vsak tretji prebivalec EU prejel oba odmerka. S težavami glede cepljenja se soočajo v Rusiji, saj se je do sedaj cepilo le šestnajst odstotkov ruskega prebivalstva.

Luka Perš