fbpx

V delih Portugalske zopet v veljavi policijska ura

Foto: epa

V več portugalskih občinah, vključno s prestolnico Lizbono in Portom, uvajajo policijsko uro. Oblasti namreč poskušajo zajeziti hitro širjenje covida-19, ki so mu priča v zadnjem času.

Policijska ura, ki bo trajala od 23. do 5. ure, bo stopila v veljavo v petek v 45 občinah po državi, poroča Index.

Število okuženih s koronavirusom se je v četrtek povečalo za 2.449, kar je največ od sredine februarja. Število smrtnih žrtev zaradi covida na dan pa je eno številčno in ostaja precej pod februarskim.

“V nobenem primeru ne moremo trditi, da je pandemija pod nadzorom,” je novinarjem povedala ministrica Mariana Vieira da Silva. “To je čas, ko je potrebno upoštevati pravila, se izogibati zborovanjem in zabavam, da se poskuša zatreti te številke,” je dodala. Po njenih besedah se večina novih primerov pojavlja pri necepljenih mladih.

31 odstotkov prebivalstva je prejelo cepivo
Oblasti so pričele v luči širjenja okužb pospeševati program cepljenja, da bi zajezile širjenje okužbe.  Tako bodo lahko mladi, stari od 18 do 29 let, cepivo proti covidu-19 prejeli od prihodnjega tedna dalje. Prebivalci metropolitanskega območja Lizbone, kjer je večina primerov okužb skoncentrirana, morajo za odhod iz območja pokazati negativni test na covid-19 ali dokazilo o cepljenju.

Foto: epa

Od začetka pandemije je Portugalska, ki je cepila približno 31 odstotkov prebivalstva, zabeležila 882.006 primerov okužbe s koronavirusom in 17.101 smrtnih žrtev. Oblasti trdijo, da je za nedavni porast okužb odgovorna delta različica koronavirusa, ki je bolj nalezljiva in predstavlja več kot polovico novih primerov. Portugalska ima drugo najvišjo sedemdnevno incidenco na prebivalca v Evropski uniji.

Sara Kovač