fbpx

Republikanci želijo družinam v času pandemije zagotoviti denarno pomoč: 2.400 dolarjev na družino in 500 dolarjev za vsakega otroka

Mitch McConnell , Donald Trump in Roy Blunt (foto: EPA)

Vodja republikanske večine v ameriškem senatu Mitch McConnell je v četrtek zvečer predstavil paket ekonomske pomoči, s katerim želijo priskočiti na pomoč Američanom v času pandemije Covid-19.

Sveženj zakonov, ki jih je Senatu v obravnavo predložil vodja republikanske večine v zgornjem domu ameriškega kongresa Mitch McConnell naj bi po poročanju Breitbarta bil v veliko pomoč tako posameznikom, ameriškim družinam in tudi manjšim podjetjem.

Novi sveženj zakonov predvideva povračilo davka ameriškim davkoplačevalcem, katere višina bo odvisna od davčne napovedi za leto 2018. Posamezniki bodo lahko prejeli do 1.200 dolarjev. Znesek se bo manjšal za tiste, ki letno zaslužijo več kot 75 tisoč dolarjev, medtem, ko tisti, ki zaslužijo več kot 99 tisoč dolarjev letno niso upravičeni do te denarne pomoči.

Pomoč tudi družinam
Poročeni pari bodo upravičeni do povračila davka v višini 2.400 dolarjev z dodatnih 500 dolarjev za vsakega otroka. Ta vrsta izplačil naj bi se začela nižati pri 150 tisoč dolarjih letnega prihodka, medtem ko bi družine, ki zaslužijo več kot 200 tisoč dolarjev letno odpadle.

Načrt ravno tako predvideva za kar 300 milijard garancij za posojila malih podjetnikov, 50 milijard garancij za posojila letalskim družbam in osem milijard garancij za posojila prevoznikom letalskega tovora.

Pri tem so ravno tako namenili 150 milijard dolarjev za podjetja v območjih in panogah, ki jih je prizadela pandemija Covid-19. Da bi bil osnutek zakona hitro sprejet so Republikanci pripravljeni sesti za pogajalsko mizo z Demokrati, ki želijo ostrejše pogoje za pomoč podjetjem. Nekateri Republikanci naj bi se tudi obotavljali pri podpori omenjenega zakona, ker jih moti dejstvo, da je za osnovo vzeta davčna napoved iz leta 2018, kar pa je na tej točki iskanje dlake v jajcu, saj davčne napovedi za 2019 še ni.

Ivan Šokić