Ameriški senator pozdravlja odločitev premierja Janše, da prezre ustrahovanje komunistične Kitajske

Datum:

“Pozdravljam odločitev slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, da prezre ustrahovanje komunistične Kitajske in okrepi trgovinske vezi s Tajvanom. ZDA bi vedno morale stati za zaveznicami, kot sta Slovenija in Litva, ki podpirata tajvansko demokracijo in dinamično gospodarstvo,” je republikanski senator Bill Hagerty komentiral stališča našega premierja – spomnimo, naše opozicijske stranke SD, LMŠ in SAB navdušenja senatorja niso delile, ampak so vložile zahtevo za sklic nujne, zaprte seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) na temo aktualnega dogajanja glede izjav premierja Janše, ki zadevajo Kitajsko in Tajvan.

Premier Janez Janša je v ponedeljek v objavljenem pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o “izmenjavi predstavništev”. Zatrdil je sicer, da “to ne bo na ravni veleposlaništev”, poroča STA. “To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU,” je dejal. Spomnimo, v Tajvanu ima svoja predstavništva že 20 držav EU, novembra lani pa so tam sprejeli tudi prvo uradno delegacijo Evropskega parlamenta. Da ideja, da bi tako predstavništvo odprli v Sloveniji, ni nova, je opozoril tudi predsednik Borut Pahor. Poudaril je, da jo vidi kot spodbudo gospodarskim odnosom.  Po poročanju STA je Janša Kitajsko tudi kritiziral zaradi odziva na napoved Litve na odprtje diplomatskega predstavništva v Tajvanu in tajvanskega v omenjeni baltski državi. A da je Tajvan “zelo visoko na dnevnem redu” v Evropski uniji, je prav tako sporočila prva uradna parlamentarna delegacija, ki se je ob povečanih napetostih med Tajpejem in Pekingom mudila v Tajvanu.

“Formalno Evropska unija podpira Litvo. Kakršen koli … pritisk na Litvo in nekatere druge države v Evropi kitajski vladi ne bo koristil,” je dejal Janša. “Dobri odnosi, dobri trgovinski odnosi so v skupnem interesu. Če ena stran poskuša škodovati [tem] odnosom, bi morda lahko imeli kratkoročno korist, dolgoročno pa so vsi poraženci.” Opozoril je tudi na začetno ravnanje Pekinga s pandemijo koronavirusa. “Zagotovo vemo, da Kitajska na začetku ni ravnala v dobri veri. Nismo bili obveščeni, kaj se v resnici dogaja,” je dejal Janša. “Mislim, da moramo o teh vprašanjih razpravljati in navesti odgovornost kitajskih oblasti.” Po poročanju Politica pa ni povedal, ali namerava Slovenija ostati del tako imenovane skupine 16+1, ki jo vodi Peking, ki vključuje države srednje in vzhodne Evrope, a je Litva lani izstopila. Senator Bill Hagerty se je na pisanje Politica odzval z besedami, da pozdravlja odločitev slovenskega premierja, da prezre ustrahovanje komunistične Kitajske in okrepi trgovinske vezi s Tajvanom. “ZDA bi vedno morale stati za zaveznicami kot sta Slovenija in Litva, ki podpirata tajvansko demokracijo in dinamično gospodarstvo,” je poudaril republikanski senator.

Tajvan je bil v preteklosti bolj neodvisen, medtem ko danes formalno ne obstaja kot samostojna država
Na kitajskem zunanjem ministrstvu naj bi izjave slovenskega premierja Janše glede Tajvana označili za “nevarne” in izrazili ostro nasprotovanje. “Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja. Vlada Ljudske republike Kitajske je edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti,” je na novinarski konferenci v Pekingu povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. Pri tem ne gre prezreti, da Kitajska, ki Tajvan zahteva kot lastno ozemlje, ni izključila, da ga je pripravljena zavzeti tudi s silo. Tajvansko zunanje ministrstvo pa je na Twitterju izrazilo hvaležnost slovenskemu premierju za “odločno podporo”.

Kitajska je zelo ljubosumna na države, ki simpatizirajo s Tajvanom
Prvi slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je ob teh dogodkih poudaril, da je evropska zunanja politika bolj kot ne enotna, potekajo pa tudi pogovori na ravni Sveta EU o usklajeni zunanji politiki celotne EU. Zaenkrat imajo države EU pravico do drugačne zunanje politike, denimo Nemčija in Francija zasledujeta svoje zunanjepolitične cilje in interese. “Slovenija pa v svoji naravi, v svojem ‘čustvenem bistvu’ simpatizira s skupnostmi, ki sledijo svobodi, neodvisnosti in samostojnosti, med drugim tudi s Tajvanom,” je dejal Rupel. Prepričan je, da to ne bo imelo večjega učinka na odnose s Kitajsko, saj meni, da bo vlada v tem primeru znala reagirati previdno in diplomatsko.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...