Kangler razkril, kako ga je poskušala Erika Žnidaršič z lažjo zvabiti v Tarčo, kjer bi moral v eni minuti odgovarjati le na podtikanja

Datum:

Potem ko smo bili pred dvema tednoma priča zavajajoči oddaji Tarča na temo Dosje Kangler, kjer so si ustvarjalci zadali, da preiščejo 26 primerov, je lahko vsakdo, ki si je oddajo ogledal, videl, da je vse skupaj izgledalo, kot da nekdanji mariborski župan Franc Kangler ne bi bil v vseh 26 primerih pravnomočno oproščen. Ker se je voditeljica oddaje postavila v vlogo tožilca in sodnika v eni osebi, je oddaja požela kup kritik. Ta četrtek se je odvilo nadaljevanje, a z razliko. V oddajo tokrat ni bilo Kanglerja. 

Po prejšnjem zdrsu Tarče, kjer se je v studiu znašel le nekdanji mariborski župan Franc Kangler, je prišlo celo do pozivov k sankcioniranju odgovornih za skrajno neprofesionalno oddajo. Očitno pa je voditeljica oddaje Erika Žnidaršič na vsak način želela, da Kangler v oddajo vnovič pride. Tako kot zadnjič, ko so Kanglerju ustvarjalci oddaje zatrdili, da bodo predstavili problem pravosodja v Sloveniji v smislu netransparentnosti delovanja posameznikov, so ga tudi tokrat želeli zavesti. To je namreč preko Twitterja razkril kar Kangler sam.

Foto: Printscreen RTVS

“Gospod Kangler, sem govorila z ministrom (Alešem Hojsom op. a.), če se dogovorite na policiji, da danes na oddajo pošljejo kriminalista, ki je zadeve vodil, gospoda Kranjca. Bi vam predlagala, da oba skupaj prideta v oddajo!” je  Žnidaršičeva zapisala v sporočilu Kanglerju. Ker so Kanglerja nazadnje speljali na led, ne čudi, da se je pri ministru za notranje zadeve pozanimal, ali drži, kar mu je Žnidaršičeva zapisala. Še dobro, da je to storil. Ugotovil je namreč, da je šlo za golo zavajanje. “Ob 15.35 dobim SMS novinarke Tarče, Preverim njeno trditev pri ministru Alešu Hojsu. Nista govorila v teh dneh, izmenjala sta si tri SMS-e! A ponovno laže Erika, da je govorila z ministrom? Kako pa si predstavlja mene v oddaji, kjer bi moral v 1 minuti odgovorit na podtikanja, ponarejanja,… itd?!!,” je razkril Kangler.

Kos dal vedeti, da je bil očitno namen politična diskreditacija
V tokratni oddaji Tarča so nastopili vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Darko Simonič, nekdanji sodnik dr. Zlatan Dežman in nekdanji predsednik KPK Drago Kos. Sodnik Dežman je med drugim opozoril, da je potrebno zavedanje, da gre v tem primeru za delikatno temo, saj tukaj teče pogovor okrog primerov, kjer je bil Kangler pravnomočno oproščen, kar pa je kot tako potrebno v pravni državi spoštovati. Kos je med drugim povedal, da so na KPK  odstopili kar nekaj zadev policiji, ker so ocenili, da so bili podani razlogi, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.  Zanimivo pa je, da je povedal, da tedaj niso bili prepričani, da bo iz katerekoli izmed teh zadev prišlo do kazenske ovadbe, kaj šele obtožnice. “Torej je bil namen predvsem politična diskreditacija,” je v povezavi s tem kritično opozoril državni sekretar Božo Predalič. “Zdaj pa vidimo resno ozadje procesov proti Kanglerju, povsem politično obveščevalno je bilo, Drago Kos, Janez Žirovnik, celotno levo ozadje, vstajniki …” pa je pripomnil odgovorni urednik Siola Peter Jančič.

Raziskovalni novinar Bojan Požar je povezavi z oddajo kritično zapisal, da je zelo amaterska. Ko na Tarči aktivni tožilec in bivši sodnik branita Kanglerja, Drago Kos v svojem znanem slogu politizira in provocira, Eriki pa ni jasno, kaj se zgodilo. Ne morš gradit eno uro prime-time oddaje na javni RTV Slovenija z gostilniško tezo, da nekaj blo ziher narobe …,” je izpostavil. “Najboljša v Tarči je izjava črnega kosa, da on zadev okrog Jankovića ne pozna, pozna pa Kanglerja,” je pripomnil kolumnist Vinko Vasle. Odgovorni urednik informativnega programa Planet TV Mirko Mayer je tokratno oddajo Tarča označil kot Tarčo na zamik. Manj kot 1 min. je trajalo, spet ista agenda: oprostilne sodbe so znak za alarm. Izločanje dokazov nenavadno, sumljivo. Nekaj narobe, da Kangler še ni v zaporu.  Da bi kdo pomislil, da je oprostilka lahko tudi dokaz, da varovalke delujejo, to pa ne,” je kritično opozoril.  

Svetovalec za odnose z javnostjo na ministrstvu za kulturo Mitja Iršič je prepričan, da se je v dveh Tarčah nabralo dovolj materiala, da lahko Franc Kangler brez težav toži javno televizijo za odškodnino na podlagi razžalitve dobrega imena in časti. Nedvomno pa je v zvezi z oddajo zanimiv komentar odvetnika Blaža Kovačiča Mlinarja, ki je poudaril naslednje: “Poenostavljanje na Tarči, ker imajo nekateri obdolženci dobre odvetnike, jih vrhovno sodišče oprosti oz. razveljavi obsodilne sodbe. Toda: če ni storjenih napak v predhodnih postopkih, jih tudi najboljši odvetniki ne morejo najti.” Spomnil je, da je približno 87 odstotkov vseh izrečenih sodb v Sloveniji obsodilnih. “Očitno za nekatere še vedno premalo. Pa še tole: na eni strani je celoten državni aparat s stotinami policistov in tožilcev, na drugi pa obdolženec in njegov zagovornik. Ja, obramba pri nas je res ‘močnejša’…” je dodal. 

Glede na to, da je bilo v Tarči vnovič mogoče slišati  omembo Zorana Jankovića in balkanskega bojevnika, je vedno bolj očitno, da poskušajo na ta način Kanglerja predstaviti v slabi luči in zamegliti dejstvo, da je bil Kangler pravnomočno oproščen. Namesto da bi se na javni televiziji navajalo objektivna dejstva, se očitno na vsak način poskuša nekaj najti, kar ni uspelo pristojnim institucijam. Zanimivo si nekateri predstavljajo pravno državo. Očitno se volitve neizmerno bližajo in kot je nedavno dejal Kangler, je očitno, da je nekomu moteč.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...