fbpx

Revizija afere Irangate še kako nujna: V ZDA obtožena Iranca sta si za alibi izbrala Slovenijo!

Foto: Demokracija

Zvezna porota v Los Angelesu je potrdila obtožnico za dva Iranca (TUKAJ), ki sta obtožena zarote, s katero sta protizakonito nabavljala in izvažala ameriško računalniško opremo v Iran. Pri tem je še kako zanimivo, da so Iranci predložili ponarejeno dokumentacijo, po kateri naj bi bila oprema, ki se lahko uporablja tako za vojaške kot civilne namene, izvožena v Slovenijo, dejansko pa je kot rečeno končala na Bližnjem vzhodu, kjer po navedbah ameriških oblasti predstavlja potencialno grožnjo tamkajšnji stabilnosti in varnosti.

Če so slovenski organi pregona pometli pod preprogo milijardno pranje iranskega denarja v državni NLB, pa se koščki te zgodbe sestavljajo v tujini, kjer iranski terorizem jemljejo resno in ga sodno preganjajo. V ZDA so tako vložili obtožnico zoper dva Iranca in Američana, ki sta protizakonito izvažala računalniško opremo v Iran.

Obtožnica navaja, da sta iranska državljana, 42-letni Ebrahim Azadegan in 45-letni Alireza Avandi, s pomočjo ameriškega državljana Johnnyja Tourina (ki mu bodo januarja sodili ločeno) in podjetja Spectra Equipment od januarja 2013 do julija 2017 nakupovala in deloma odposlala, deloma pa še nameravala odposlati računalniško opremo v Iran, s tem pa kršila zakone, ki prepovedujejo izvoz strateške opreme v Iran, piše na spletni strani ameriškega pravosodnega ministrstva.

Zarotniki so predložili ponarejeno dokumentacijo, po kateri naj bi bila oprema, ki se lahko uporablja tako za vojaške kot civilne namene, izvožena v Slovenijo, dejansko pa je kot rečeno končala na Bližnjem vzhodu, kjer po navedbah ameriških oblasti predstavlja potencialno grožnjo tamkajšnji stabilnosti in varnosti.

Od kje Irancema Slovenija?
Iranca, ki se bojda zdaj skrivata v Bližnjem vzhodu, sta tako obtožena po desetih točkah obtožnice, ki obsegajo zaroto, goljufijo, tihotapstvo in pranje denarja. Če bosta Iranca spoznana za kriva, jima grozi 190 let zapora. Johnnyja Tourina so obtožili že leta 2018 (TUKAJ), a takrat se še ni vedelo, kdo sta “še dve osebi”, s katerimi je Tourino kupil in odposlal računalniško opremo v Iran, in sicer Bank Mellat, iranski finančni instituciji, ki so jo že večkrat povezovali s financiranjem terorizma. Eden od dokazov, da je računalniška oprema namenjena Iranu, je prestreženo elektronsko sporočilo, ki ga je Tourino poslal proizvajalcu računalniške opreme in iz katerega sta bili izbrisani besedi “Iran” in “Teheran”.

V teh stavbah na aveniji Miraloma v Anaheimu je imelo prostore podjetje Spectra. (Slika: GoogleMaps)

Slovenija se tako po aferi Irangate spet enkrat v negativnem smislu pojavlja v iranskih aferah pranja denarja, goljufij in kršenja mednarodnih zakonov. Zanimivo je, da sta si Iranca za “lažni cilj” izbrala prav Slovenijo, kjer je iranski državljan tri leta prej prek državne banke opral milijardo evrov. Sta zadevi povezani? Več ameriških uradov (FBI, IRS in drugi) nadaljuje s preiskavo.

Peter Truden