fbpx

Rezultati volitev na Bavarskem: Poraz za CSU in SPD, največ pridobili AfD in Zeleni

Rezultati bavarskih deželnih volitev (vir: printscreen ZDF)

Predvolilni rezultati na Bavarskem so dodobra pretresli sestavo deželnega parlamenta. Največje izgube sta beležili kanclerkina sestrska konservativna CSU in koalicijska socialistična SPD. Največ so pridobili v AfD in Zelenih.

Vse bolj postaja jasno, da je povezovanje s kanclerko Angelo Merkel politični samomor. Sestrska Krščansko socialna zveza (CSU) je tako šele drugič po letu 1950 izgubila večino v bavarskem parlamentu. Rezultati levičarske SPD, ki je ravno tako del velike desno-leve koalicije, so po poročanju Expressa enako slabi.

Po zadnjih rezultatih je CSU dobila 37,2 odstotka glasov, Zeleni 17,5 odstotka, FW 11,6 odstotka, AfD 10,2 odstotka, SPD 9,2 odstotka in FDP 5,1 odstotka. Levica se – pri 5-odstotnem volilnem pragu – s svojimi 3,2 odstotka ni uspela prebiti v bavarski parlament.

Največ pridobila AfD in Zeleni
Videti je, da je prišlo do prelivanja glasov tako na desnici kot na levici. CSU je v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila 10,4 odstotka volivcev, medtem ko se je AfD z 10,2-odstotno podporo prerinila v bavarski parlament. Rast Zelenih je predvsem na račun padca SPD, ki je beležila skoraj 10-odstotni padec.

Rezultati bavarskih deželnih volitev.

Vseeno tako mediji kot politični komentatorji vztrajajo, da je za razočarajoč rezultat CSU odgovoren nemški notranji minister Horst Seehofer, ki si je drznil izzvati politično krizo z nasprotovanjem kanclerki glede vprašanja migrantov. V nemški javnosti se skuša zanemariti preboj AfD v bavarski parlament in slab rezultat SPD. Cilj nemških medijev je tako v javnosti ustvariti vtis, da je prekomerni fokus na vprašanje migrantske krize razlog za rezultat volitev, in ne samo nezadovoljstvo Nemcev s kanclerko Merklovo.

Rezultati bavarskih deželnih volitev.

Razlog za to je strah pred možnostjo, da bi v CSU za koalicijskega partnerja vzeli AfD, in ne FW (svobodnih volivcev) ali SPD, s katerimi so v koaliciji na državni ravni. CSU ima namreč 85 od potrebnih 103 glasov za absolutno večino.

Ivan Šokić