fbpx

Rodila se je alternativa izrojeni levici, ki želi uničiti Evropo

Foto: El Correo de España

Prej ali slej se je moralo zgoditi. Zdaj so voditelji domoljubnih strank, razdeljenih med politične družine v Evropskem parlamentu, napovedali podpis sporazuma o enotnosti, da bi se uprli enotnemu razmišljanju, ki ga narekujejo iz Bruslja.

Viktor Orban, Marine Le Pen, Santiago Abascal, Matteo Salvini, Giorgia Meloni in Lech Kaczynski so med drugimi voditelji šestnajstih strank podpisali skupno izjavo, v kateri zavračajo “birokratski centralizem”, ki naj bi ga uvedla Evropska unija z namenom “preoblikovanja evropskih institucij v organe, ki so nad nacionalnimi ustavnimi institucijami”, ter napadajo suverenost in identiteto narodov.

Santiago Abascal je v petek sporočil, da se VOX pridružuje sporazumu “v obrambo Evrope svobodnih, suverenih narodov, ki spoštujejo svojo zgodovino in tradicijo. Ne želimo federalne Evrope, v kateri se vse odločitve sprejemajo v Bruslju!

Matteo Salvini je na svojem Twitterju objavil: “Lega je podpisala listino vrednot, s katero si zamišlja prihodnost Evrope, ki bo temeljila na svobodi in identiteti, ne pa na birokraciji in homologaciji. Dokument, ki so ga podpisale stranke iz treh različnih skupin v Evropskem parlamentu, je še en korak k oblikovanju močnega in razširjenega zavezništva ter alternative levici z davki in divjim priseljevanjem.”

Marine Le Pen pa je povedala, da je “srečanje evropskih patriotov v teku: skupaj z najvplivnejšimi patriotskimi strankami na celini postavljamo prvi kamen velikega zavezništva v Evropskem parlamentu”.

Giorgia Meloni iz organizacije Fratelli d’Italia je dejala, da si sedanja Evropska unija “prizadeva za diktaturo večine, ki se vsiljuje nacionalnim posebnostim, da bi vsilila globalistično in politično korektno agendo, ki napada vse, kar nas zaznamuje in opredeljuje kot ljudi in narode: Identiteta, družina, meje, svoboda izobraževanja, zasluge, odgovornost.”

Jaak Madison, poslanec Evropskega parlamenta za Estonsko konservativno ljudsko stranko (ECRE), je v imenu svoje stranke podpisal: “To je podlaga za morebitno novo politično skupino v Evropskem parlamentu, ki bi bila ena največjih in v kateri bi sodelovali Poljaki, Madžari, Danci, Italijani in predstavniki številnih drugih držav.”

Namen sporazuma, znanega kot “Poziv za prihodnost Evrope”, je “dati glas tistim, ki se ne prepoznajo v tej edini ideji, ob upoštevanju trenutnih političnih družin, ki jim vsi pripadajo”. Gre za napovedan in pričakovan prvi korak političnega sporazuma patriotskih, konservativnih, identitarnih in suverenističnih strank, ki delajo svoje prve korake.

Vse stranke podpisnice, razen stranke Fidesz, ki po izstopu iz Evropske ljudske stranke ni pripadala nobeni politični skupini, pripadajo dvema glavnima domoljubnima skupinama v Evropskem parlamentu, skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter skupini Identiteta in demokracija (ID). Med strankami ID ni nekaterih pomembnih strank, kot sta Stranka za svobodo Geerta Wildersa in Alternativa za Nemčijo (AfD). V primeru Wildersa, politika, ki je tesno povezan z Marine Le Pen in Viktorjem Orbanom, prisotnost druge nizozemske stranke, JA21, glede na italijanski primer ne bi smela biti slabost. Nemški primer je bolj zapleten, saj je AfD na zadnjem kongresu v svoj program vključila izstop Nemčije iz EU in ne reforme evropskega modela, kar bi lahko predstavljalo resno oviro.

Deklaracija je le prvi korak na dolgi poti, ki je pred nami. Zato bomo videli, ali bo dokument podpisalo še več strank, ki so del ECR in ID, in celo nekatere srednje- ali vzhodnoevropske stranke, ki so zdaj del Evropske ljudske stranke. Trenutno so to stranke, ki so podpisale izjavo:

   • Belgija: Vlaams Belang (VB)
   • Bolgarija: Bălgarsko nacionalno dviženie (Bolgarsko nacionalno gibanje, VMRO).
   • Danska: Dansk Folkeparti (Danska ljudska stranka, DF)
   • Estonija: Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estonska konservativna ljudska stranka, EKRE)
   • Finska: Perussuomalaiset (Stranka Fincev, PS)
   • Francija: Rassemblement National
   • Grčija: Ellinikí Lýsi (grška rešitev, EL)
   • Italija: Fratelli d’Italia
   • Italija: Lega Per Salvini Premier
   • Litva: Lietuvos lenkų rinkimų akcija (Poljska volilna akcija Litve)
   • Nizozemska: Ja21
   • Avstrija: Svobodnjaška stranka Avstrije (FPÖ)
   • Poljska: Prawo i Sprawiedliwość (Zakon in pravičnost, PiS)
   • Romunija: Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNT-CD)
   • Španija: VOX
   • Madžarska: Fidesz
  • Ta prispevek se je prvič pojavil na portalu EL CORREO DE ESPAÑA, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.