fbpx

V Kanadi požigajo katoliške cerkve in rušijo zgodovinske spomenike; Trudeau obsodil vandalizem in pozval k spravi

Foto: Twitter

Kanadski premier Justin Trudeau je nenehno širjenje požarov in vandalizma, usmerjenega proti cerkvam, obsodil kot “nesprejemljivo”. Domnevno naj bi bili napadi maščevanje za zgodovinske zlorabe avtohtonih otrok v cerkvenih šolah. “Nesprejemljivo in napačno je, da se po vsej državi opažajo dejanja vandalizma in požigov, katerih tarče so tudi katoliške cerkve,” je dejal Trudeau v petek, manj kot 24 ur po tem, ko so protestniki v Winnipegu porušili kipa kraljice Elizabete II in kraljice Viktorije, brez da bi posredovala policija. Najnovejša dejanja vandalizma so sledila številnim napadom na katoliške cerkve. Od mračnega odkritja več kot 1100 neoznačenih grobov na krajih, kjer so nekoč delovali katoliški internati, je v zadnjih tednih zagorelo vsaj sedem cerkva.

Napetosti so še posebej narasle na dan Kanade, ki so ga praznovali minuli četrtek. Vsaj deset cerkva v Calgaryju je bilo obarvanih z rdečo barvo, nekatere so bile označene tudi z besedami “bili smo otroci” in “naše življenje je pomembno“. Premier Justin Trudeau je dejal, da medtem ko razume zamere domorodnih ljudstev, ki se jezijo na cerkve, vseeno verjame, da so napadi prikrajšali ljudi, ki potrebujejo žalovanje. Pozval je k spravi med avtohtonimi in tujimi Kanadčani in dodal, da lahko minejo leta, preden se rane zacelijo. Medtem ko kanadska vlada zdaj priznava zlorabe v internatih, se katoliška cerkev nikoli ni uradno opravičila za to, kar mnogi avtohtoni prebivalci vidijo kot dejanja kulturnega in fizičnega genocida. Medtem ko se je papež Frančišek sicer dogovarjal, da se bo pozneje letos sestal s predstavniki staroselcev, a do sedaj opravičila Vatikana še ni bilo, poroča portal RT.

Spomnimo, pred kratkim so na jugu Kanade odkrili novo množično grobišče ob še enem nekdanjem katoliškem internatu za staroselce. Strokovnjaki so ocenili, da so našli še 182 neoznačenih grobov otrok, starih od sedem do 15 let. Pred tem so našli posmrtne ostanke 215 otrok v nekdanjem internatu v Kamloopsu v Britanski Kolumbiji in 715 grobov pri šoli v kraju Marieval. Po teh grozljivih odkritjih je v sumljivih okoliščinah požar uničil že osem cerkva. V avtohtonih skupnostih na zahodu Kanade sta pogoreli dve katoliški cerkvi, požari v cerkvi sv. Anne in cerkvi Chopaka so se v Britanski Kolumbiji pričeli v razmaku ene ure, obe zgradbi pa sta bili popolnoma uničeni.  Nato sta bili v požarih uničeni še dve katoliški cerkvi v provinci. Dejstvo je, da je več kot polovico kanadskih rezidenčnih šol med letoma 1831 in 1996 vodila katoliška cerkev.

Foto: Twitter

Okoli 150 tisoč mladih Indijancev, Inuitov in Metisov so v 139 internatih po državi, ki jih je v imenu vlade upravljala katoliška cerkev, prisilno šolali od konca 19. stoletja do devetdesetih let prejšnjega stoletja. Tam so bili izolirani od svojih družin ter odrezani od svojega jezika in kulture. Učence so pogosto tudi fizično in spolno zlorabljali. Po podatkih posebne komisije za iskanje resnice in spravo je v njih umrlo več kot 4 tisoč otrok, čeprav točno število ni znano. Komisija je ugotovila, da je Kanada nad staroselci izvedla kulturni genocid, leta 2008 pa se je kanadska vlada uradno opravičila za strahote, je poročal portal 24ur.com.

Sara Bertoncelj