fbpx

Romuni množično protestirali proti pokvarjeni socialistični vladi, ki onemogoča odkrivanje korupcije v svojih vrstah

Foto: epa

Na ulicah romunskih mest se je v nedeljo zvečer zbralo več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo ukrepom romunske vlade, ki po njihovem mnenju spodkopavajo vladavino prava. Vlada, ki trenutno predseduje EU, je nazadnje sprejela dekret, ki spreminja postopek imenovanja sodnikov in omejuje pooblastila generalnega državnega tožilca. Podobno, kot bi tožilstvo začelo preiskovati korupcijo v Šarčevi vladi in Forumu 21, pa bi vlada pričela z onemogočanjem njihovega dela. Toda ker pravna država pri nas ne deluje, ni bojazni za kaj takega, Romuni pa so nam lahko za zgled. 

“Pravica, ne korupcija,” in “Razveljavite dekrete, nato odidite,” so vzklikali protestniki, ki so se zbrali pred sedežem vlade v Bukarešti. Po ocenah romunskih medijev jih je v prestolnico prišlo okoli 10 tisoč, manjši protesti pa so potekali tudi v najmanj desetih drugih romunskih mestih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Proti dekretu je že v petek v različnih mestih protestiralo več sto sodnikov. Tožilstva pa so napovedala, da bodo z današnjim dnem v znak protesta prekinila svoje delo.

Vse se je začelo, ko so začeli odkrivati korupcijo pri vladajočih socialistih
Socialdemokratska premierka Viorica Dancila je sodnike in tožilce povabila na pogovore, a so jih zavrnili, češ da se o neodvisnosti sodstva ni mogoče pogajati. Pozvali so jo k razveljavitvi dekreta. S tem izrednim dekretom je vlada generalnemu državnemu tožilcu Augustinu Lazarju odvzela pooblastila nad posebno enoto državnega tožilstva, pristojno za preiskovanje korupcije med sodniki in tožilci.

S tem se je okrepil pritisk na nekdanjo vodjo protikorupcijskega urada (DNA) Lauro Kövesi, ki jo Lazar sicer podpira, a zdaj ne bo mogel odpraviti preiskave proti njej, ki so jo uvedli sredi februarja. Preiskavo so uvedli, potem ko je bila Kövesijeva imenovana za kandidatko za vodjo bodočega evropskega javnega tožilstva. Nekdanja vodja DNA je bila trn v peti vladajoči socialdemokratski stranki, saj je urad pod njenim vodstvom korupcije obtožil več sto politikov in uradnikov. Odstavili so jo julija lani.

Foto: epa

Zaskrbljenost zaradi dekreta so izrazili tudi v Bruslju. “Zdi se, da sta tako vsebina kot postopek zadnjih sprememb z uporabo izrednih dekretov brez posvetovanja s pravosodjem in deležniki neposredno v nasprotju s priporočili Evropske komisije,” so zapisali.

C. Š.