Rumeni jopiči francoskim oblastnikom: Polletni moratorij na davek na gorivo so drobtinice, hočemo bageto

Protesti Rumenih jopičev v Parizu in Franciji se nadaljujejo (vir: twitter)

Šestmesečni moratorij na dvig davkov na gorivo ni tisto, kar so rumeni jopiči želeli. Francoska vlada jih želi žejne peljati čez vodo. Protestniki se zato ne bodo zadovoljili z ničvrednimi drobtinami, s katerimi želi francoski predsednik Emmanuel Macron samo pridobiti čas.

“Nismo želeli suspenza, želimo, da se pretekla povišanja davkov na goriva nemudoma ukinejo,” je po poročanju RT za BFM TV povedal eden od organizatorjev gibanja rumenih jopičev Benjamin Cauchy. Dodal je tudi, da z naznanitvijo polletnega moratorija na dvig davka na gorivo vlada skuša vleči ljudstvo za nos.

Namreč, zgolj z uvedbo moratorija se ne spremeni nič, za pol leta ni nikakršnega dviga davkov, nato pa spet pride do njih. “Francozi niso vrabci in nočejo drobtinic, ki jim jih nudi vlada. Hočejo bageto.” Iz tega razloga bodo rumeni jopiči nadaljevali s svojimi protesti.

Protesti se bodo nadaljevali
Cauchy je ob tem poudaril, da je potrebno, da se gibanje ponovno pacifizira in postane nenasilno, saj bodo le tako lahko imeli še nadaljnjo podporo francoskega ljudstva. Na Twitterju so se pojavile tudi trditve, da protestniki na ulicah v Parizu vzklikajo: “Hočemo Trumpa.”

Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem tvitnil, da je vesel, da so protestniki prišli do ugotovitve, da je imel prav glede pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Namreč, dvig davkov na goriva je bil utemeljen z izpolnjevanjem francoskih zavez v boju proti mlinom na veter – globalnim podnebnim spremembam.

Francoski premier Edouard Philippe je ob tem poudaril, da vprašanje zvišanja davkov ne bi smelo “ogroziti enotnosti naroda” in da se bo sredi decembra začela nacionalna debata, kako se boriti proti klimatskim spremembam, ne da bi bremenili denarnice francoskih državljanov.

Ivan Šokić