fbpx

Rusi puščajo smrtonosne pasti blizu Harkova; ukrajinsko regijo Herson bi priključili Rusiji

Pohabljena branilca Mariupolja (Foto: Twitter)

Danes mineva 77. dan od začetka ruske invazije na Ukrajino. Ukrajina je v torek sporočila, da so njene sile ponovno prevzele nadzor nad vasmi severno in severovzhodno od Harkova ter začele protiofenzivo, ki bi lahko prinesla preobrat in ogrozila prednost Rusije. Kakorkoli, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ostaja previden pri dopuščanju kakršnega koli občutka evforije ali izražanja “pretiranih čustev”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je malteškim poslancem povedal, da Ukrajina navkljub prošnjam ni prejela zadostne količine orožja, ki bi jo potrebovala za ustavitev obleganja Mariupolja in osvoboditev mesta. Zelenski pravi, da se branitelji še naprej upirajo v tovarni Azovstal. Združene države Amerike  verjamejo, da se ruski predsednik Vladimir Putin pripravlja na dolgotrajno bojevanje v Ukrajini in da tudi ruska zmaga v Donbasu, regiji na vzhodu, morda ne bo končala vojne, je posvarila Avril Haines, nacionalna direktorica za obveščevalne dejavnosti ZDA.

Ukrajina trdi, da so njene sile ponovno prevzele nadzor nad vasmi severno in severovzhodno od Harkova ter začele protiofenzivo, ki bi lahko prinesla preobrat. Zelenski je pohvalil “nadčloveško moč” ukrajinskih vojakov v boju proti ruski vojski. Medtem ko je generalni sekretar Združenih narorodv Antonio Guterres pozval h koncu vojne, je predstavniški dom ameriškega kongresa odobril Ukrajini pomoč v višini 40 milijard ameriških dolarjev.

– Ukrajinska regija Herson, ki jo je že na začetku vojne okupirala Rusija, namerava zaprositi ruskega predsednika Putina, da jo vključi v Rusijo, poroča ruska tiskovna agencija TASS, ki se sklicuje na uradnika tamkajšnje proruske administracije. Rusija je aprila objavila, da je vzpostavila popoln nadzor nad regijo Herson, ki je strateško pomembna, ker je del kopenske povezave med polotokom Krim in separatističnimi območji na vzhodu Ukrajine, ki jih podpira Rusija. Na vprašanje o možnosti, da bi se ukrajinska regija pridružila Rusiji, so v Kremlju odgovorili, da morajo prebivalci sami odločati o svoji usodi, in dodali, da takšne odločitve potrebujejo jasno pravno podlago “kot v primeru Krima”.

– Ciprski predsednik Nicos Anastasiades je obsodil odločitev Turčije, da se ne pridruži evropskim sankcijam proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. “Tretje države, povezane z Evropsko unijo, morajo svojo zunanjo in varnostno politiko uskladiti z Evropo,” je Anastasiades dejal na tiskovni konferenci s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, ki je na uradnem obisku v otoški državi. “Njena odločitev, da ne bo upoštevala evropskih sankcij, je vredna obsojanja,” je glede Turčije po navedbah Večernjega Lista dejal ciprski predsednik in ob tem poudaril, da Ankara s svojim ravnanjem zmanjšuje vpliv ukrepov. Turčija si sicer deli morsko mejo z Rusijo in Ukrajino. Čeprav je Turčija rusko invazijo označila za nesprejemljivo in pozvala k takojšnji prekinitvi ognja, pa vseeno ni uvedla sankcij proti Rusiji.

Ukrajinska varnostna služba prestregla klic, ki je razkril, kako Rusija prikriva število žrtev na svoji strani
Po poročanju ukrajinske varnostne službe (SBU) so trupla na tisoče ruskih vojakov vrgli v ogromno jamo blizu Donecka, da bi prikrili resnične številke ruskih žrtev. SBU je namreč uspelo prestreči klic sovražnega vojaka, ki je govoril o improviziranih odlagališčih. Kot je navedel v pogovoru, so trupla njegovih soborcev tako velika, da odvržena trupla dosežejo višino skoraj dveh metrov. “To ni mrtvašnica, to je smetišče,” je dejal in dodal, da se območju nihče ne sme približevati.

– Harkov se je znašel  pod močnim napadom, v regiji pa potekajo hudi boji, je povedal guverner Oleg Sjnegubov. Trdi, da so ruske čete za seboj pustile “smrtonosne pasti”, in pozval prebivalce, naj ostanejo v zavetiščih, namesto da “hitijo v osvobojena naselja”. “Sovražnik je zahrbten in dela vse v smeri, da bi poškodoval čim več ukrajinskih civilistov, je Sjnegubov dejal po poročanju britanskega BBC-ja. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sicer nedavno sporočilo, da je Rusija od invazije na Ukrajino izgubila 26.350 vojakov. Poleg tega so po njihovih navedbah izgubili še 1187 tankov, 2856 bojnih oklepnikov, 199 letal, 160 helikopterjev, 94 križarskih raket …

Predlog Evropske unije o naftnem embargu proti Rusiji bi uničil madžarsko gospodarstvo in ne ponuja rešitev za velike težave, ki bi s tem nastale za Madžarsko, je dejal zunanji minister Péter Szijjártó. V videu na Facebooku je dejal, da po dosedanjih pogovorih Evropska komisija nima rešitve, zato meni, da je edini način za dosego dogovora o naftnem embargu, če bi ta veljal le za pomorske pošiljke nafte.

– Litva je dejanja Rusije v Ukrajini označila za genocid in terorizem. Izjava pa je že naletela reakcijo s strani Rusije. “To je potrebno obravnavati kot element provokacije, ekstremizma in politične hinavščine,” je v odzivu poudarila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Opozorila je, da naj bi države članice Nata sprejemale ekstremistične korake in da naj bi “v zadnjih desetletjih večkrat videli nezakonita in agresivna dejanja Nata, ki so privedla do izgube številnih življenj”.

Dobava plina prek plinovoda v luganški regiji ustavljena
Ukrajina je danes uresničila napovedi in ustavila dobavo ruskega plina v Evropo prek plinovoda v regiji Lugansk na vzhodu države, ki dobavlja skoraj tretjino ruskega plina v Evropo prek Ukrajine, razkrivajo podatki operaterja ukrajinskega plinovodnega omrežja OGTSU. Ukrajinska stran pravi, da je bila primorana to storiti zaradi Moskve in dodala, da bodo plinski tokovi premeščeni drugam.

Plinovod poteka skozi točko Sohranovka skozi ukrajinsko regijo Lugansk, katere del je pod nadzorom proruskih separatistov. Ukrajinski operater cevovodov GTSOU je dejal, da bo od srede prekinil dobavo po tej poti, pri čemer se je skliceval na “višjo silo”, na klavzulo, na katero se podjetje lahko sklicuje, ko ga prizadene nekaj, kar je zunaj njegovega nadzora. Toda Gazprom, podjetje pod nadzorom Kremlja, ki ima monopol nad izvozom ruskega plina po plinovodu, je dejalo, da je “tehnološko nemogoče” prenesti ves plin na drugo povezovalno točko na zahodu, kot predlaga GTSOU. Podatki kažejo, da je bilo po tej poti včeraj dobavljenih več kot 88 milijonov kubičnih metrov plina, danes pa bi ga 72 milijonov kubičnih metrov.

Foto: STA

– Rusija je v Belgorodu, ruskem mestu blizu ukrajinske meje, zbrala približno 20 bataljonskih taktičnih skupin. Zaskrbljena je namreč zaradi možnosti ukrajinskih protinapadov, je dejal Vadjm Denjsenko, svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve Ukrajine, poroča ameriški CNN. “Po podatkih generalštaba ukrajinskih oboroženih sil so zelo zaskrbljeni zaradi naše protiofenzive v regiji Harkov, natančneje na severu regije Harkov,” je še dodal. Ruske sile se po njegovih besedah poskušajo prebiti južno od Izjuma, da bi zasedle druge dele regije Doneck, a na terenu ni bilo zaznati gibanja. “Najprej izvajajo precej množično zračno izvidništvo v smeri Izjuma. Gre bolj za drone kot za letalstvo,” je dejal.

– V Ukrajini je umrlo najmanj 3 tisoč ljudi, ker niso mogli zdraviti svojih kroničnih bolezni, navaja Svetovna zdravstvena organizacija. Zdravstvena agencija ZN je doslej dokumentirala približno 200 napadov na zdravstvene ustanove v Ukrajini. Zaradi vdora in uničenja zdravstvenih ustanov so civilisti ostali brez dostopa do redne obravnave, ki so jo nujno potrebovali.

– Ukrajinska vojska trdi, da je sestrelila sovjetsko izvidniško brezpilotno letalo Tu-141 “Swift”. Da bi to potrdila, je na družbenih omrežjih objavila videoposnetek. Zanimivo je, da gre za isti tip drona, ki je marca letos strmoglavil v Zagrebu.

– Ameriške obveščevalne službe menijo, da ruski samodržec Vladimir Putin z boji na Donbasu ne bo končal vojne v Ukrajini. Odločen je namreč zgraditi kopenski most na ozemlje, ki ga nadzoruje Rusija v Moldaviji, je v torek opozorila Avril Haines, nacionalna direktorica za obveščevalne dejavnosti ZDA. Prepričani so, da želi Putin želi konflikt prenesti na Pridnestrje, območje Moldavije, ki se je odcepilo leta 1990, je dejala. Dodala je, da Putin računa, da bo odločnost zahodnih držav sčasoma oslabela. “Glede na to, da se Putinove ambicije danes razlikujejo od sedanjih ruskih konvencionalnih vojaških zmogljivosti, je v prihodnjih mesecih lahko pričakovati nepredvidljiv razvoj dogodkov, ki bi se lahko stopnjeval,” je med drugim posvarila.

Foto: epa

– Bataljon Azov je objavil pretresljive fotografije ranjenih ukrajinskih vojakov, ki so v jeklarni Azovstal v Mariupolju. Številni vojaki so izgubili roke ali noge, bivajo v nehigienskih razmerah in nimajo ustrezne oskrbe. Azov poziva k nujni evakuaciji teh vojakov in poudarja, da so branili Ukrajino za ceno lastnega zdravja. “Ves civiliziran svet mora videti razmere, v katerih so ranjeni, pohabljeni branilci Mariupolja, in ukrepati! Nahajajo se v popolnoma nehigienskih razmerah, z odprtimi ranami, zavitimi v nesterilne ostanke povojev, brez potrebnih zdravil in celo hrane,” navajajo.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

– Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pohvalil “nadčloveško moč” ukrajinskih vojakov v boju proti ruski vojski. “Hvaležen sem vsem našim zaščitnikom, ki se maščujejo in kažejo resnično nadčloveško moč,” je v torek pozno zvečer dejal Zelenski v svojem dnevnem video nagovoru. Ukrajinski predsednik ostaja previden pri dopuščanju kakršnega koli občutka evforije ali “pretiranih čustev”. “Ni treba ustvarjati ozračja posebnega moralnega pritiska, ko se določene zmage pričakujejo na tedenski in celo dnevni ravni,” je dejal. Zelenski je dejal, da ukrajinske sile “postopoma” izganjajo okupatorje iz regije. “Ukrajinske oborožene sile delajo vse, da osvobodijo našo državo in naše ljudi,” je dejal. “Vsa naša mesta bodo osvobojena – Herson, Melitopolj, Berdjansk, Mariupolj in vsa druga.”

Nina Žoher