Rusi umikajo svojo mornarico s Krima

Foto: Telegram

Vojna v Ukrajini prehaja v naslednjo – najbrž zadnjo – fazo. Rusija je svojo črnomorsko floto umaknila iz zasedenega krimskega območja, trdi več medijev, ki kažejo, da je to posledica povečanih ukrajinskih napadov z raketami in brezpilotnimi letali. 

Več svetovnih medijev poroča, da je Rusija je premaknila tri jurišne podmornice in dve fregati iz Sevastopola v druga pristanišča v Rusiji in na Krimu. Nazadnje je o tem danes poročal časnik New York Times (NYT), ki se sklicuje na zahodne uradnike in satelitske slike, ki so jih potrdili mornariški strokovnjaki.

Časnik Telegraph je s sklicevanjem na britansko obveščevalno službo tudi poročal, da se ruska črnomorska flota “skuša soočiti s sočasnimi grožnjami na južnem krilu ukrajinske vojne” in “da se dejavnosti flote verjetno selijo v Novorosijsk zaradi groženj Sevastopolu.”

Vladimir Putin ostaja vedno bolj sam. Kitajski diplomati so se izrekli, da Krim pripada Ukrajini. Ob strani mu stoji diktator Lukašenko Foto: epa

Če so poročila točna, bi bil to največji neuspeh za ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je leta 2014 zasedel Krim. Krim je namreč za Rusijo pomembna pomorska baza, saj je služil kot ključno podporno središče ruske celovite invazije na Ukrajino. Sevastopol, glavno oporišče ruske črnomorske flote od 19. stoletja, je imel poseben pomen za operacije mornarice od začetka vojne.

Drugi razlog je uporaba kot logistično središče, pošiljanje streliva in materiala za kopensko bitko na severu. Odločitev o umiku iz Sevastopola je prišla po seriji napadov Ukrajine v zadnjih tednih, ki so močno poškodovali ruska plovila in poveljstvo flote.

 Ukrajinska protiofenzivna operacija daje rezultate
Ukrajinski napadi so prejšnji mesec izbrisali celotno generacijo poveljstva mornarice in poškodovali zasidrane vojaške ladje, zaradi česar je pristaniško mesto postalo nevzdržno kot pomorska baza. Nedavni napad ni le onemogočil Rusiji dostopa do delov Črnega morja, temveč je Ukrajini tudi omogočil, da odpre nov koridor za pošiljanje vitalnih pošiljk žita.

Poškodovana bojna ladja Olenegorsky Gornyk (Vir: Twitter)

Ruski umik bi dal velik zagon ukrajinskim protiofenzivnim operacijam, saj ta počasi napreduje ob velikih izgubah. Vojaški strokovnjaki trdijo, da je bistveno, da Ukrajina nadaljuje z napadi na cilje na Krimu, da bi znižala rusko moralo in oslabila svojo vojsko.

ZDA poslale iransko strelivo
Na drugi strani so ZDA Ukrajini izročile približno 1,1 milijona zaseženih iranskih nabojev. Strelivo so decembra lani zasegli z ladje, ki je bila na poti v Jemen, ukrajinski vojski pa so jih predali v ponedeljek, so še pojasnili na osrednjem poveljstvu ameriške vojske (Centcom). Pošiljka vsebuje 1,1 milijona 7,62 milimetrskih nabojev. Zahodne zaveznice Ukrajine, vključno z ZDA, se sicer srečujejo s pomanjkanjem municije, saj v času miru kapacitete za proizvodnjo niso bile ustrezno vzdrževane. Evropske razmere so še veliko hujše kot ameriške, saj je znano, da veliko evropskih nacionalnih vojsk opravlja vojaške vaje z replikami pravega orožja, saj so skladišča pravega orožja prazna.

I. K.