fbpx

Rusi v božičnem obstreljevanju Hersona pobili 16 civilistov

Ubiti civilisti po ruskem napadu na Herson. (Foto: Twitter)

V mestu Herson na jugu Ukrajine je bilo po podatkih lokalnih oblasti v ruskem topniškem obstreljevanju in eksplozijah v soboto in danes skupno ubitih 16 ljudi, 64 pa je poškodovanih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med smrtnimi žrtvami so bili tudi trije ukrajinski uslužbenci reševalnih služb, ki so umrli pri odstranjevanju min, je danes na svojem kanalu na družbenem omrežju Telegram sporočil tamkajšnji ukrajinski vojaški guverner Jaroslav Januševič.

Ukrajinske oblasti so Moskvo znova obtožile množičnega topniškega obstreljevanja središča mesta Herson, ki je od 11. novembra znova pod nadzorom ukrajinskih sil, potem ko so se po osmih mesecih zasedbe iz njega umaknile ruske sile.

Image

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že v soboto na Telegramu objavil fotografije trupel v središču Hersona in obstreljevanje obsodil kot “še en zločin teroristične države Rusije”. Ruski guverner okupirane regije Herson Vladimir Saldo je medtem zavrnil ukrajinske obtožbe, poroča dpa. Dejal je, da so ukrajinske enote same obstreljevale mesto s severa in severozahoda ter Ukrajino obtožil, da je zagrešila zločin proti civilistom.

Mesto obstreljujejo z druge strani reke
Mesto Herson, ki je imelo pred vojno približno 300 tisoč prebivalcev, je bilo do novembra pod nadzorom ruskih sil, ki so ga zasedle kmalu po začetku invazije. Te so se nato novembra ob napredovanju ukrajinske vojske iz mesta umaknili preko reke Dneper, pred tem pa so po navedbah ukrajinske strani uničile tamkajšnjo kritično infrastrukturo.

Image

Po navedbah ukrajinskih virov ruske enote še naprej obstreljujejo mesto iz drugih delov okupirane regije Herson. Večina ozemlja je še vedno pod nadzorom ruske vojske, poroča STA.

Andrej Žitnik