fbpx

Rusi znova obstreljevali civilne objekte, brez elektrike že skoraj poldrugi milijon gospodinjstev

Foto: epa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo v soboto zvečer obtožil “novega obsežnega napada” na ukrajinsko energetsko omrežje po celotni državi. Brez elektrike je skoraj poldrugi milijon gospodinjstev, Zelenski pa je poudaril, da so večino ruskih raket in brezpilotnih letal sestrelili.

Ukrajinski predsednik je v svojem rednem video nagovoru po navedbah britanskega BBC poudaril, da ukrajinska vojska na fronti napreduje in da je takšni napadi ne bodo ustavili. Skupno naj bi ruska vojska v soboto izstrelila 36 raket. “Seveda še nimamo tehničnih možnosti, da bi sestrelili 100 odstotkov ruskih raket in napadalnih brezpilotnih letalnikov. Do tega bomo postopoma prišli – s pomočjo naših partnerjev, v to sem prepričan,” je zagotovil Zelenski.

V valu zračnih napadov od ponedeljka prejšnji teden je bila uničena skoraj tretjina ukrajinskih elektrarn in drugih objektov za proizvodnjo energije, navaja BBC.

Tarče napadov po celotni Ukrajini
Med območji, ki so bila tarča zadnjih napadov, sta regija Čerkasi jugovzhodno od glavnega mesta Kijev in mesto Hmneljnicki. O letalskih napadih in motnjah v oskrbi z električno energijo so poročali tudi od Odese na jugu do Rovna in Lucka na severozahodu Ukrajine. Iz nacionalnega operaterja električne energije Ukrenergo so sporočili, da so napadi morda povzročili večjo škodo kot silovito obstreljevanje v začetku tega meseca. Zelenski je potrdil, da je pristojnim službam medtem uspelo obnoviti oskrbo z električno energijo v več regijah države, ki so bile tarče napadov, še navaja STA.

Sara Kovač