fbpx

Rusija blokirala socialna omrežja in uvedla drakonske kazni za vse, ki ne bodo poročali skladno z rusko propagando

Vlasta Jeseničnik se po uvedbi strogih sankcij ne bo več oglašala iz Moskve. (Foto: RTV)

Po uvedenih sankcijah Rusiji so njeni državljani že občutili drastične posledice. Poleg padca ruskega rublja in porasta obresti se je hudo podražila tudi hrana. Potem ko je v Rusiji začel veljati nov zakon, po katerem je za namerno širjenje domnevnih lažnih informacij o ruski vojski zagrožena 15-letna zaporna kazen, se je RTV Slovenija odločila, da se dopisnica iz Moskve Vlasta Jeseničnik zaradi zagroženih sankcij ne bo oglašala v program, je poročal Radio Slovenija. Moskva je blokirala tudi vsa socialna omrežja, od koder so ljudje dobili še zadnje informacije iz zunanjega sveta.

Ruska invazija – ki jo Moskva imenuje “posebna operacija” – je spodbudila ZDA in Evropo k uvedbi hitrih in obsežnih sankcij, ki so prizadele vse, od globalnih plačilnih sistemov do vrste visokotehnoloških izdelkov. Zaradi ukinitve in prepovedi predvajanja ruskih medijev po več evropskih državah in drugod po svetu, je ruski parlament v petek podprl zakon o kriminalizaciji “lažnih” novic, medtem ko je Moskva zaostrila svoj oprijem nad kakršnim koli nestrinjanjem. 15 let zapora čaka vsakega, ki bi morebitno širil “lažne” novice o invaziji na Ukrajino. Ruska vlada je prepovedala uporabo besed “vojna”, “agresija” in “invazija” za opis svoje “posebne vojaške operacije” v Ukrajini. Medijem, ki kršijo te prepovedi, grozijo z globami in zaprtjem. Ta poteza je bila del vladnega zatiranja neodvisnih medijev in aktivistov brez primere od začetka ruske invazije. Ključni preostali liberalni mediji v državi so bili v zadnjih dneh zaprti in nov zakon, ki uvaja stroge zaporno kazen za objavo “lažnih novic” o vojni v Ukrajini, je prisilil druge, da se vzdržijo poročanja o tej temi. Poročanje iz Moskve so tako ustavili tudi na RTV.

Rusija blokirala stik z zunanjim svetom
Državna televizija se estetsko in narativno od kanala do kanala malo razlikuje. Razen tega, da je predsednik Vladimir Putin v zgodnjih urah 24. februarja prekinil redni program, da bi napovedal “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini, se je slika od stanja pred vojno malo spremenila. Tuji mediji poročajo, da ni stalnega prenosa v živo, nobenega priznanja, da je to, kar se dogaja, nekaj izjemno hudega, čeprav ruske bombe padajo na civilne stavbe v Ukrajini, rusko gospodarstvo pa leti v propad. Ruski medijski regulator (Roskomnadzor) je po poročanju tujih medijev sporočil tudi, da je omejil delovanje Twitterja v Rusiji, Facebook pa je popolnoma blokiral. Kot razlog so navedli diskriminacijo ruskih medijev, ki so jih prenehali predvajati v več evropskih država in ostalih državah po svetu, s tem pa so blokirali pretok informacij v državo iz zunanjega sveta, saj naj bi bile lažne.

Državljani čutijo ostre sankcije
Pa vendar je ruske državljane sankcioniranje ruske agresije že pošteno udarilo po žepu in jim onemogočilo vsakodnevno rutinsko življenje, kar pa je daleč od lažnega in je precej resnično. Mnogim ruskim državljanom, starejšim od približno 30 let, je scenarij boleče znan: cene skoraj vsega blaga rastejo, vrednost rublja pa pada. Priljubljena skupina Telegram svetuje ljudem, naj dvignejo vse svoje prihranke, pretvorijo gotovino v dolarje ali evre ali kupijo “fizična sredstva”, kot so telefoni, ure in avtomobili, ki jih je mogoče pozneje prodati. Na bankomatih in bankah nastajajo vrste, govorice, kje bi lahko bila tuja valuta, pa se hitro širijo. Skoraj vsi delajo nore izračune o tem, kako dolgo bodo trajali njihovi prihranki za nakup osnovnih osnovnih življenjskih izdelkov.

Foto: Twitter

Rusi so se podobno situacijo že soočili
Marsikoga  trenutna situacija spominja na hiperinflacijo zgodnjih devetdesetih let, zato zaskrbljenost zaradi stroškov osnovnih izdelkov in višjih stroškov za ruske državljane niso novost. Se pa poraja vprašanje, kako bodo sankcije vplivale na navadne Ruse v prihodnosti, saj so bili Rusi že ob pričetku vojne občutljivi na inflacijo cen hrane – po rezultatih ene od lanskoletnih raziskav so za hrano porabili približno polovico svojega mesečnega dohodka, stroški hrane pa so bili skrb za skoraj vsako družino.

Morebitna lakota Ruskih državljanov na Putinovi vesti
Ruski predsednik se ob svoji slepi agresiji niti ne zaveda, koliko škode je povzročil in še bo povzročil svoji državi in svojim državljanom. Z blokiranjem tujih socialnih omrežij in uvajanjem glob in zapornih kazni za drugače misleče medije želi ignorirati situacijo in vse posledice, ki sledijo, vendar jih ruski narod ne bo mogel, saj so višji stroški in prehranska negotovost še kako resnični. Ruske državljane najverjetneje čaka hudo pomanjkanje in ker resnica slej ko prej pride na dan, bodo tudi Rusi vedeli, kdo jih je popeljal na beraško palico in ali je bilo vredno.

Tanja Brkić