fbpx

Rusija grozi, da bo v Kaliningrad in druge zahodne pokrajine namestila še več smrtonosnih raket

Ruske rakete (Foto: epa).

“Moskva bi lahko poslala še več vojaških sil, vključno s taktičnimi raketnimi sistemi Ikander-M v zahodne regije, kot odziv na dodatne namestitve ameriških sil na Poljskem,” je zagrozil predsednik ruskega odbora za obrambo Vladimir Šamanov.
Ruski poslanec Putinove stranke in nekdanji vojaški poveljnik Vladimir Šalamanov je zagrozil, da se bo Rusija skoraj zagotovo odzvala na vojaško dogajanje ob njenih zahodnih mejah. Amerika je namreč povečala število vojakov in opreme zaradi vojne v Ukrajini in vse večjih groženj Rusije do Poljske ter baltskih držav, prav tako pa Rusija skupaj z Belorusijo izziva z množičnimi vojaškimi vajami.

Jezen odziv predsednika ruskega parlamentarnega odbora za obrambo je sprožila dodatna namestitev ameriških sil na Poljskem in s tem dodatno povečala skupno moč zahodnih sil v vzhodni Evropi. Da je Rusija nevarna, je pokazala septembrska skupna vaja z Belorusijo, ki je vznemirila vzhodne članice EU in zveze Nato. Vaja, poimenovana Zahod 2017, je bila namreč v Belorusiji, ruski eksklavi Kaliningrad in pa v ruskih zahodnih regijah Pskov in Leningrad, nedaleč od vzhodne meje zavezništva in Unije. Na vaji je sodelovalo kar 100 tisoč vojakov.

Agresija v Ukrajini je dokaz, da je Rusija resna grožnja
Napetosti med Rusijo in Natom so od leta 2014 od ruske invazije na vzhodu Ukrajine na najvišji ravni od konca hladne vojne, obrambni minister Združenih držav Amerike James Mattis pa je nedavno dejal, da zelo resno razmišljajo o tem, da bi Ukrajini, ki se bojuje z ruskimi separatisti za svojo mejo z Rusijo, poslali obrambno orožje. Ukrajina je namreč že od leta 2014 žrtev ruske agresije, v vojni pa je življenje izgubilo več tisoč ljudi.

C. Š.