Rusija grozi, da bo v Kaliningrad in druge zahodne pokrajine namestila še več smrtonosnih raket

Ruske rakete (Foto: epa).

“Moskva bi lahko poslala še več vojaških sil, vključno s taktičnimi raketnimi sistemi Ikander-M v zahodne regije, kot odziv na dodatne namestitve ameriških sil na Poljskem,” je zagrozil predsednik ruskega odbora za obrambo Vladimir Šamanov.
Ruski poslanec Putinove stranke in nekdanji vojaški poveljnik Vladimir Šalamanov je zagrozil, da se bo Rusija skoraj zagotovo odzvala na vojaško dogajanje ob njenih zahodnih mejah. Amerika je namreč povečala število vojakov in opreme zaradi vojne v Ukrajini in vse večjih groženj Rusije do Poljske ter baltskih držav, prav tako pa Rusija skupaj z Belorusijo izziva z množičnimi vojaškimi vajami.

Jezen odziv predsednika ruskega parlamentarnega odbora za obrambo je sprožila dodatna namestitev ameriških sil na Poljskem in s tem dodatno povečala skupno moč zahodnih sil v vzhodni Evropi. Da je Rusija nevarna, je pokazala septembrska skupna vaja z Belorusijo, ki je vznemirila vzhodne članice EU in zveze Nato. Vaja, poimenovana Zahod 2017, je bila namreč v Belorusiji, ruski eksklavi Kaliningrad in pa v ruskih zahodnih regijah Pskov in Leningrad, nedaleč od vzhodne meje zavezništva in Unije. Na vaji je sodelovalo kar 100 tisoč vojakov.

Agresija v Ukrajini je dokaz, da je Rusija resna grožnja
Napetosti med Rusijo in Natom so od leta 2014 od ruske invazije na vzhodu Ukrajine na najvišji ravni od konca hladne vojne, obrambni minister Združenih držav Amerike James Mattis pa je nedavno dejal, da zelo resno razmišljajo o tem, da bi Ukrajini, ki se bojuje z ruskimi separatisti za svojo mejo z Rusijo, poslali obrambno orožje. Ukrajina je namreč že od leta 2014 žrtev ruske agresije, v vojni pa je življenje izgubilo več tisoč ljudi.

C. Š.

 • Valter BraniSlav

  Ruski bratranci se ne dajo….

 • Franjo Trojner

  Tam kjer ruski škorenj stopi trava koj oveni in nobena rožca nikol več ne zacveti. Rusi predstavljajo Evropi in s tem EU resno vojaško grožnjo, vsi smo videli kaj vse počnejo v Ukrajini in prav zaradi tega so močno vznemirjene Baltske države. Pozabili nismo česar vse so Rusi zmožni, videlu smo tufi kakšne vse svinjarije so počeli med vojno v Afganistanu in tudi v Čečeniji kjer so mesto Grozni zravnali z zemljo. Rusi imajo velike apetite po Evropi in zato je njihov cilj razbitje EU, ki jim je nabila sankcije in s tem uničila njihovo ekonomijo. Rusi so v gospodarski krizi, njihovo gospodarstvo in ekonomija skoraj na tleh in ko so Rusi na tleh, Rusi korakajo, to je potrebno zmeraj upoštevati in se na to dobro pripraviti.

  • luckyss

   Še dobro, da so Američani “kar doma”…
   Trojner, ti pa imaš smisel za sarkazem ..He, he…

   • Franjo Trojner

    Čuj ti komik, daj mi ti sam povej v koliko državah tega našega sveta bi danes imeli demokracijo in svobodno ekonomijo, če bi ne bilo ZDA? Sovjetska zveza je nasilno širila komunizem v vse države tega sveta in če se ji ZDA ne bi takrat postavile po robu, tudi Rusija in Putin danes ne bi imela česa za osvajat saj bi bilo vse isto vse komunistično. Da pa komunizem ne pije vode so pa kmalu z razpadom Sovjetske zveze spoznali Rusi sami, ga pa Putin danes na svojstven način absuluta znova vrača, malce še poglej v S Korejo in Venezuelo, Kubo, pa hibridno Kitajsko, ki ni tič ne miš pa ti bo malce bolj jasno.

    • luckyss

     Ja, ameriška “demokracija” res prinaša med ljudi blaginjo in mir ;))

     • xtc

      Ja žal precej večjo kot ruska.

  • Slavko Šepetavc

   Plačanec, odgovori mi, kdo ruši Evropo z invazijo Đihadistov?

 • luckyss

  Ja logično, mar ne ?!
  Me prav zanima kako bi reagirali Američani, če bi Rusi kopičili svojo vojsko v Mehiki ob meji z ZDA…;)
  Kdo je tu nor ?…

 • Horacij

  Tale Putin. Ta ni clovek miru.

 • Tetka iz ozadja

  Ali Američani nameravajo iz tujih držav umakniti svojo jedersko orožje? Ali lahko Rusi na svojem ozemlju obdržijo jedersko orožje? Nekje tukaj ni logike.

 • Caesar

  Rusija lahko na svojem ozemlju razporeja svoje enote in orožje, kakor se ji zdi potrebno. Obramba ruskega ozemlja ni grožnja nikomur

  • Burek Burecki

   O pa je. Tem jansistom in ameriskim kolegom. Za njih so rusi najvecji morilci ceprav je ameriska bagra pobila najvec nedolznih ljudi…

 • Burek Burecki

  Full grozijo. Komu ze? Morejo se odbranit nato agresije in jim dam cist prav. Za vsako clanico po 1000 taket naj majo pa da vas vidim kako boste hrabri…

 • Artur

  A so Trumpovi Nato ” mirotvorci ” “strah in groza za kristjane Ruse” tudi Evropi priskrbeli glavoreznice za NWO evropsko ruske disidente .
  Trump ob prevzemu le teh 30000 jih je bilo treba podmazat , redno vzdrževanje je nujno potrebno da ne zarjavijo.
  Sarkazem- press . :https://www.youtube.com/watch?v=PAA4OTF4u0c&t=1357s

 • xtc

  Rusi se napihujejo,ZDA vojska pa namerno napihuje paniko,da bo še več denarja za tehnelogijo,ki je ruske rakete ža zdavnaj povozila in so kot Trabanti,orožje ZDA,ki je že operativno-uradno sploh bstaja ne je toliko napredno da te strašne rakete in super tanki sploh ne pomagajo nič več
  Nenazadnje tudi zadnja splavljena letalonosilka ZDA ,ki je hi -tech je že realno zastarela tehnelogija,ki jo že nadomešča popolnoma nova in nova generacija nosilk in aviacija bo podobna tistemu kar danes mislite ,da je fikcija vZF filmih v resnici pa že blizu realnost.