fbpx

Rusija ponovno provocira z vojaškimi vajami na pragu Evrope in dokazuje, da je izjemno nevarna

Foto: epa

Rusija je začela z obsežnimi skupnimi vojaškimi vajami z Belorusijo, ki vznemirjajo vzhodne članice EU in zveze Nato. Vaje po imenu Zahod 2017 se namreč odvijajo v Belorusiji, ruski eksklavi Kaliningrad in pa v ruskih zahodnih regijah Pskov in Leningrad, nedaleč od vzhodne meje zavezništva in Unije. Trajale naj bi do 20. septembra.

Po navedbah Moskve bo v njih sodelovalo 12.700 vojakov, 70 letal, 250 tankov in deset bojnih ladij. Na ruskem obrambnem ministrstvu so sicer zatrdili, da gre za manevre “strogo obrambne narave”, ki niso usmerjeni proti nobeni drugi državi ali skupini držav.

Dejansko gre za veliko večjo vajo s prikritim namenom
V zvezi Nato opozarjajo, da je Rusija vojaške vaje skrivala in da tudi prikriva njihov dejanski obseg. Nekatere vzhodnoevropske članice Nata opozarjajo, da naj bi v vajah dejansko sodelovalo več kot 100 tisoč vojakov. Moskva te očitke zavrača kot lažne in kot podpihovanje “mita o tako imenovani ruski grožnji”.

Agresija v Ukrajini je dokaz, da je Rusija nevarna
Napetosti med Rusijo in Natom so od leta 2014 od ruske invazije na vzhodu Ukrajine na najvišji ravni od konca hladne vojne, obrambni minister Združenih držav Amerike James Mattis pa je nedavno izjavil, da zelo resno razmišljajo o tem, da bi Ukrajini, ki se bojuje z ruskimi separatisti za svojo mejo z Rusijo, poslali obrambno orožje. Ukrajina je namreč že od leta 2014 žrtev ruske agresije, v vojni pa je življenje izgubilo več tisoč ljudi.

C. Š., STA