Rusija izvedla “izjemno intenziven” zračni napad na Kijev

Foto: epa

Po navedbah kijevske vojaške uprave je Rusija ponoči izvedla “izjemno intenziven” zračni napad na Kijev. Uprava je izjemno intenzivnost opredelila kot “največje število raketnih napadov v najkrajšem časovnem obdobju”. Po navedbah kijevskega župana Vitalija Klička so bili v napadih ranjeni trije ljudje in poškodovana ena večja zgradba. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je dejal, da je zračna obramba sestrelila šest ruskih hipersoničnih raket.

Iz Kijeva poročajo o številnih eksplozijah in alarmih za zračni napad. V videoposnetkih na družbenih omrežjih je mogoče videti, kako sistemi zračne obrambe sestreljujejo rakete. Oblasti prebivalce opozarjajo, naj se zaradi ostankov sestreljenih raket ne približujejo oknom.

Tarča napadov so po navedbah oblasti štiri kijevske četrti. Ukrajinska zračna obramba je večino raket sestrelila, njihovi ostanki pa so padli tudi na središče mesta, med drugim na živalski vrt. Največja škoda je nastala v okrožju Solomjanski, kjer so zagoreli avtomobili in stavba. V drugih okrožjih so ostanki padali na parkirane avtomobile, dvorišča.

Ostanki sestreljenih raket (Foto: tw)

 

Minister Reznikov je na Twitterju zapisal, da so ukrajinske zračne sile dosegle neverjeten uspeh, saj so sestrelile šest hipersoničnih raket kinžal in 12 drugih raket. Ukrajina je sicer hipersonično raketo kinžal prvič sestrelila pred nekaj več kot tednom dni. Vodja vojaške uprave ukrajinske prestolnice Serhij Popko je napad opisal kot “največje število raket v najkrajšem času”. Po dosedanjih informacijah je bila velika večina sovražnikovih ciljev v zračnem prostoru Kijeva odkrita in uničena.

Do najnovejših napadov na Kijev prihaja v času, ko naj bi Ukrajino obiskal posebni kitajski odposlanec Li Hui.

Sara Kovač