[Video] Ruske vdove ne zanima moževa usoda, temveč le njegova plača

Soprogo (najverjetneje) padlega ruskega vojaka najbolj moti, da ne prejema nobenega plačila. (Vir: Nexta)

Spremljanje ruskih medijev pogosto postreže z vsebinami, ki vzbujajo globoka vprašanja o človeški naravi. Zadnji posnetek, ki je zaokrožil po svetovnem medmrežju, odpira ravno takšna vprašanja. Prikazuje klic žene pogrešanega vojaka, ki ga je Kremelj poslal v boj proti Ukrajincem. A v nasprotju s pričakovanji je ne moti dejstvo, da že vsaj štiri mesece nima nobenega kontakta s svojim možem, temveč to, da so ji ruske oblasti prenehale izplačevati prihodek iz naslova udeležbe njenega moža v vojni. 

“Januarja sem še prejela njegovo plačo dodatek za udeležbo v bojih. Februarja so se vsa izplačila ustavila. Že štiri mesece sem brez kakršnih koli plačil od mojega moža,” se potoži (najverjetneje) vdova in nadaljuje, da je doslej poskušala najti rešitev zagate, a ji še ni uspelo.

Rdečelaska, ki je za pomoč prosila ruske medije, je razložila, da je do tega trenutka kontaktirala ministrstvo za obrambo, vojaške enote, napisala je vrsto pisem, ki jih je naslovila na tožilstvo, komisarja za človekove pravice in Rdeči križ. “Povsod sem prejela odgovor, naj počakam in da njenega moža ne morejo najti,” je povedala za medije.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1657864398902362114?s=20

Nato pride del, ki je osupnil tudi vsega vajenega televizijskega voditelja, ki je ob izpovedanem več kot očitno obnemel.

“Jaz vse to razumem, ampak nisem bila plačana že štiri mesece. Letela sem celo v Rostov, kjer sem opravila DNK testiranje, a nihče ne ve ničesar. Prosim vas, da mi pomagate pri mojem problemu,” je zaključila. 

Klicateljica se je sicer predstavila kot Natalia Ananyina. V začetku posnetka pojasni, da je bil njen mož Mihail Ananyin mobiliziran v “specialno vojaško operacijo” 22. septembra, na bojišče pa se je odpravil malce več kot mesec dni kasneje, 3. novembra istega leta. Nazadnje se ji je javil 24. januarja, ko se je odpravil v ofenzivo nad Vuhledar.

Žene padlega vojaka med klicem v studio očitno prav nič ne skrbi, kaj se je zgodilo z njenim možem. Ali je padel v boju? Je pogrešan, morda poškodovan? Je morda v ujetništvu? Ne, zanima jo, zakaj je prenehala prejemati mesečna izplačila.

Gal Kovač