fbpx

Rusija je odcvetelega zvezdnika Seagala poslala v Ukrajino za svojega propagandista

Seagal in Putin, velika prijatelja. EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Danes že skoraj povsem pozabljeni hollywoodski zvezdnik Steven Seagal je v torek obiskal uničeni zapor v okupirani Ukrajini, kjer je v vlogi uradnega ruskega tiskovnega predstavnika ponovil teme pogovorov iz Kremlja. Posnetki, ki so jih predvajali ruski državni mediji, prikazujejo igralca v razbitinah zgradbe, ki je bila označena kot zapor Olenivka v Donecku, kjer je bilo konec julija v spornih okoliščinah ubitih več kot 50 ukrajinskih vojnih ujetnikov.

Medtem ko Rusija obtožuje Ukrajino, da je zadela središče s topništvom HIMARS, ki so ga zagotovile ZDA, je Ukrajina za to okrivila rusko granatiranje.

Seagal, sicer zvezdnik ameriških akcijskih filmov iz zgodnjih devetdesetih, je bil tam, da bi promoviral rusko stran v vlogi posebnega predstavnika ruskega zunanjega ministrstva, zadolženega za ameriško-ruske odnose. Seagal je dolgoletni občudovalec Rusije in predsednika Vladimirja Putina. Naziv posebnega ruskega predstavnika je prejel leta 2018, potem ko sta si s Putinom že prej večkrat izmenjala izraze medsebojnega občudovanja.

Tukaj je udaril HIMARS,” je dejal Seagal, poroča TVZvezda. Nadalje je namignil, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ukazal stavko, ker ga je eden od vojakov začel obtoževati vojnih zločinov, poroča časopis.

Rekel je, da je škoda na stavbi “vsekakor videti kot raketa,” je poročal časopis: “Če pogledate vzorec ognja in druge podrobnosti, seveda ni bomba.”

Prokremeljski ruski televizijski voditelj Vladimir Solovjov je prav tako trdil, da je Seagal “osebno pregledal” delce raket HIMARS, ki naj bi jih našli tam.

Čeprav je Seagal dobil dostop do mesta, Mednarodnemu odboru Rdečega križa, ki želi pomagati žrtvam napada, obisk še ni bil dovoljen, poroča The Moscow Times. Generalni sekretar ZN António Guterres napovedal, da bo na zahtevo Rusije in Ukrajine začel misijo za ugotavljanje dejstev, da bi razumel, kaj se je tam zgodilo, poroča Ukrinform.

BBC-jeva slika mesta napada, objavljena kmalu po udarcu, se sicer vizualno zelo ujema s mestom, na katerem je bil Seagal posnet. O obisku je poročal tudi ukrajinski časopis The Odessa Journal.

Lažni borec

Seagal, dolgoletna proruska osebnost, snema dokumentarni film o vojni v regiji, piše v objavi Denisa Pušilina, separatističnega voditelja v regiji Doneck. V ZDA sicer že dlje časa velja kot tarča posmeha zaradi svojih “zaigranih” borilnih veščin, saj se sam predstavlja za legitimnega borca in mojstra fantazijske borilne veščine aikido, čeprav se razen na TV-ekranih, v resnici nikoli ni zares boril v ringu.

Povezave Stevena Seagala z Rusijo so sicer deloma družinske. Njegovi stari starši naj bi bili ruski Judje, ki so se priselili v ZDA. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je imela njegova slava veliko večjo težo, je poleg drugih zvezdnikov v Moskvi odprl podružnico restavracije Planet Hollywood.

Kar nekaj njegovih zgodnjih filmov je prikazovalo Ruse ali Sovjete v vlogah slabih fantov, trend, ki je bil v hollywoodskem filmskem ustvarjanju še vedno prisoten tudi po koncu hladne vojne.

Danes že kar malce pozabljeni zvezdnik je velik prijatelj Vladimirja Putina in ruskega režima. (Foto: Epa/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin Pool Mandatroy Credit)

Dolga zgodovina flirtanja s Putinom

Leta 2003 je na moskovskem mednarodnem filmskem festivalu prvič uradno srečal predsednika Putina;  sestanek je organiziral Bob Van Ronkel, čigar podjetje – Doors to Hollywood – pomaga ameriškim zvezdnikom vzpostaviti povezave na ruskem trgu. Seagal je prikazan na Van Ronklovi spletni strani med drugimi znanimi osebnostmi, na eni od fotografij je z Van Ronklom in Putinom leta 2013. V osnovi je torej šlo za poslovno sodelovanje.

Leta 2006 se je Seagal ponovno vrnil v Rusijo, da bi se udeležil mednarodne dobrodelne nagrade “Golden Heart”, slovesnosti, ki naj bi jo ustanovili ruski Rdeči križ, dobrodelna fundacija Golden Heart in ruska državna tiskovna agencija TASS. Nagrado je podprla ruska vlada.

Med obiskom je dal intervju radijski postaji Echo of Moscow, sicer v lasti državne energetske družbe Gazprom. Postaja, ki je bila kljub državnim povezavam pogosto kritična do Putina, je bila marca 2022 ukinjena zaradi poročanja o konfliktu v Ukrajini.

Obiski so se nadaljevali v letu 2000 in pred 2010; leta 2007 je obiskal rusko regijo Kalmikijo, kjer ga je pozdravil takratni predsednik Kirsan Iljumžinov. Leta 2013 naj bi podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin prosil Seagala, naj pomaga preklicati rusko-ameriško pogodbo – sporazum, ki je omejil dobavo osebnega orožja med Rusijo in Severno Ameriko.

Drugi bizarnejši incidenti so vključevali pismo, ki ga je Seagal leta 2011 pisal Putinu in v katerem je prosil za podporo gibanju “Rusija 2045”, ruske organizacije, ki verjame, da je človeško nesmrtnost mogoče doseči z uporabo računalniških tehnologij.

Seagal se je redno udeleževal prireditev v Moskvi in ​​se večkrat pogovarjal s Putinom, med drugim tudi na srečanju z rusko olimpijsko ekipo v judu leta 2012.

Andrej Žitnik