fbpx

Rusija naredila konec misiji pri Natu

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov (foto: EPA)

Uradna Moskva je v ponedeljek sporočila, da Rusija z novembrom 2021 prekinja vse dejavnosti, povezane z misijo pri zvezi Nato. Gre za odziv na Natov izgon skupine ruskih diplomatov na Natovi misiji v Bruslju. Nato je izgnane ruske diplomate označil za “nedeklarirane obveščevalce”.

“V odziv na dejanja zveze Nato bomo prekinili z delovanjem vojaške misije za sodelovanje z Natom v Moskvi in s 1. novembrom letos odpoklicali akreditacije vsega osebja,” je v ponedeljek, 18. oktobra 2021, najavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

“Če ima Nato nujne zadeve, lahko v zvezi z njimi kontaktira našega veleposlanika v Belgiji,” je še dodal ruski zunanji minister. Ruski odziv na dejanje zveze Nato predstavlja konec točke preloma v komunikaciji med Rusijo in severnoatlantskim zavezništvom. Komunikacija z novembrom več ne bo rutinska, temveč otežena in s pomočjo posrednikov. Komunikacija med dvema stranema že dolgo ni bila na primernem nivoju, in sicer odkar je Zahod označil priključitev krimskega polotoka za “sovražno aneksacijo”.

Bliskovita ohladitev že tako napetih odnosov

Vseeno je glavni razlog za nenadno ohladitev odnosov izjava zveze Nato iz prvega tedna v oktobru 2021, ko so po poročanju Zero Hedge rusko diplomatsko misijo na sedežu zveze Nato v Belgiji označili za vohunsko izpostavo. “Odvzeli smo akreditacijo osmim članom ruske misije pri Natu, ki so bili nedeklarirani ruski obveščevalci,” so takrat sporočili z Nata. “Ravno tako lahko potrdimo, da smo zmanjšali število mest, ki jih lahko v Nato akreditira Ruska federacija [z 20], na 10.”

“Natova politika do Rusije ostaja konsistentna. Okrepili smo naš svarilni in obrambni odziv na rusko agresijo, medtem ko ostajamo odprti za pomenljiv dialog,” so v začetku oktobra sporočili z Nata. Zaradi takih izjav v javnosti ni nikakršno presenečenje, da so se Rusi odzvali s prekinitvijo diplomatskih odnosov z zvezo Nato. Pripadniki severnoatlantskega zavezništva lahko posledično od novembra dalje pomenljivo komunicirajo z ruskim veleposlanikom v Belgiji. Zveza Nato pa je s tem degradirana na položaj drugorazrednega geopolitičnega faktorja.

 

Ivan Šokić