Rusija nastavlja vojaške rakete, Poljska pa medtem razmišlja o vesoljskem programu

Foto: epa, fotografija je simbolična

Rusija na zahodu, na območju mesta Kaliningrad, krepi svoje raketne sisteme, s katerimi bo lažje nadzirala območje Baltika, obenem pa tudi na vzhodu, in sicer na lastniško spornem Kurilskem otočju. Poljska pa v tem času prav tako razmišlja o lastnih raketah, vendar tistih za vesolje.

Rusija je na območju mesta Kaliningrad in na Kurilskem otočju tokrat namestila protiladijski raketni sistem, imenovan Bastion. O dogodku so svetovno javnost obvestili ruski mediji. Na Kurilskem otočju, ki sicer slovi po ozemeljskem sporu z Japonsko v zvezi z njihovim lastništvom, pa je Rusija namestila tudi raketni sistem Bal, navaja Rzeczpospolita. Tudi na Poljskem že razmišljajo o raketah lastne produkcije, vendar o takšnih, ki bi lahko v vesolje ponesle manjše satelite. Je to začetek poljskega vesoljskega programa?

Boriti se proti sovražnikovim ladjam, ki želijo na Baltik
Ključni namen razmestitve tovrstnega sistema je zablokirati ladjam potencialnega nasprotnika vstop v Baltsko morje, obenem pa lahko s svojimi raketnimi izstrelki doseže sleherni cilj na Poljskem. Tako je baltska flota ruske vojne mornarice z že omenjenim sistemom pridobila dodatno tehnološko okrepitev.

Rusija namešča protiletalski obrambni sistem S-400 
Ruske oborožene sile sicer razpolagajo z raketnim sistemom Bastion vse od leta 2010 in je opremljen z nadzvočnimi protiraketnimi izstrelki Oniks, njihovo poslanstvo pa je uničevanje nasprotnikovih ladij, predvsem letalonosilk, še zlasti v primeru močnega obstreljevanja sovražnikovih vojaških enot. Doseg takšnih raket sicer znaša 300 kilometrov. Največja država sveta je sicer nedavno že napovedala, da bo okrepila svojo protiletalsko obrambo na zahodu države, za kar naj bi v Kaliningradu namestila obrambni sistem S-400, pa tudi sistem Iskander.

Kurilsko otočje naj ostane rusko! 
Tovrstne ruske poteze gre razumeti kot odgovor Rusije na ameriško nameščanje svojega protiraketnega sistema. Krepitev že omenjenih raketnih sistemov na Kurilih pa gre razumeti kot željo Rusije, da omenjeno otočje ostane v njenih rokah.

Japonska pa lepo tiho, ker jo bo Putin kmalu obiskal
Oba sistema naj bi pomagala ščititi ruske vojaške baze na tamkajšnjem območju, torej na Daljnem vzhodu, v kratkem pa bodo na spornem območju potekale tudi vojaške vaje, v sklopu katerih bodo vojaki preizkusili na novo pridobljeno orožje, a verjetno Japonska glede tovrstnih potez ne bo pretirano dvigovala prahu, saj je za ta mesec načrtovano srečanje političnega vrha obeh držav, poleg tega pa zadnje čase ni zaznati kakšnih večjih napetosti med stranema. Morda bi Japonska kvečjemu po diplomatskih poteh povprašala Rusijo za pojasnitev tovrstnih vojaških potez.

Strah pred rastočo močjo Kitajske 
Japonska daje tesnejšemu sodelovanju z Rusijo velikanski pomen, in sicer zaradi krepitve njene zahodne sosede – Kitajske, obenem pa obstajajo priložnosti za tesnejše gospodarsko sodelovanje Japonske z ruskim Daljnim vzhodom. Rusi in Japonci po koncu zadnje svetovne vojne sicer niso podpisali mirovne pogodbe z ozirom na ozemeljski spor, ki se nanaša na štiri kurilske otoke, a so se v zadnjem letu odnosi med državama močno otoplili, med drugim tudi zato, da bi rešili sporne zadeve, ki medsosedske odnose zastrupljajo.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa, fotografija je simbolična

Poljaki bi tudi proizvajali svoje rakete, vendar za vesolje 
Poljaki pa napovedujejo, da bodo tudi sami kmalu dobili lastne rakete, vendar pa ne za obstreljevanje, kot bi bilo pričakovati zaradi napetih odnosov z Rusijo, temveč za prenos manjših satelitov v vesolje. Program bo verjetno dobil trdna tla pod nogami že čez 5 let, na projektu pa naj bi sodelovali strokovnjaki s področja raketne in vesoljske tehnike. Poljaki sicer že razpolagajo z raketami za tovrstne podvige, vendar nizozemske izdelave, še navaja Rzeczpospolita. Gre za začetke poljskega vesoljskega programa?

Domen Mezeg

 • tarantela

  Pametni tile Poljaki! Zemljo bo vzel vrag, Poljaki pa tik pred tem v vesolje. Glede na to, da razen metle, nimam vesoljskega plovila, se moram pripraviti na vnebovzetje in se moram v ta namen vpisati v čakalno buklo v spovednici. Za vsak primer, nič se ne ve…

  • valentin

   Saj Marija odhaja v nebo vsako leto, pa jo še vedno videvam hoditi po ulici vsak dan.

 • Volkhv

  Slovenska vlada pa že razmišlja o novem, modernejšem TE7, ki bazira na tehnologiji kurjenja premoga(lignita), iz druge polovice 19. stoletja. Že delajo študijo, kako narediti študijo o študiji, ki bi preučila kako zmanjšati stroške izgradnje. Študija pred študijo same študije bo baje stala le 2 milijardi EUR. Denar za študijo pa minister Počivalšek hoče prav tako pridobiti iz razvojnih skladov EU.

 • valentin

  Vsak krepi svoj položaj in zastopa lastne interese, le Slovenska vlada ne ve kaj je pametno početi, aja, pardon, saj zastopajo svojo lastno rit.

 • Franc Novak 1979

  A Poljska dela raketo zato, da bo svoje pametnjakoviče, ki so za luno, nazaj vozila?

 • Feriss.H

  Nadaljevanka “strokovne” vojaške terminologije se nadaljuje, Najprej so bili Bojni Tanki, pa Lovske Bombe … med tem je bila še ena močna … tokrat pa imamo NASTAVLJANJE VOJAŠKIH Raket. Nimam nič proti temu, saj je zabavno. Komaj čakam naslednjo epizodo… VOJAŠKE Rakete so NASTAVLJENE, zdaj pa da vidimo ali ih bo kdo nategnil, od zadaj, od spredaj, ali celo z boka.