Rusija nevarno krepi vojaško prisotnost na Arktiki: Tam so namestili protiraketni sistem S-400!

Foto: Epa

Namestitev protiraketnega sistema S-400 je del prizadevanj Moskve, da okrepi vojaško prisotnost na Arktiki. S-400 je eden od najsodobnejših protiraketnih sistemov na svetu in lahko zadene sovražno tarčo na razdalji do 400 kilometrov. V zadnjih letih je Rusija na Arktiki bistveno povečala svojo vojaško prisotnost. Poleg vojaških sil v Novi deželi, ima Rusija svoje vojaške enote tudi v Deželi Franca Jožefa, Novosibirskih otokih in še na nekaterih drugih območjih.

Rusija nevarno krepi svojo prisotnost na severnem polu. Tokrat so namestili tudi vojaško orožje. Ruski sistem protiletalske in protiraketne obrambe S-400 lahko nevtralizira napad, kar pa še ni bilo preizkušeno v dejanski vojni praksi. Rusija uradno nikoli ni uporabila tega orožja, čeprav Moskva zatrjuje, da je eno od najnaprednejših na svetu.

Za prevlado na Arktiko
“To je naša odgovornost in dolžnost. Za prihodnost moramo zaščititi interese Rusije v Arktiki”, je dejal ruski predsednik vlade Dmitri Medvedjev. Segrevanje ozračja je borbo za Arktiko in zaloge nafte ter zemeljskega plina še bolj razgrelo. Rusija se za ozemlje bori s Kanado, Dansko, Norveško in Združenimi državami Amerike, ob tem pa poudarja, da bi moral biti večji del Arktike ruski, saj je Sibirija s severnim polom povezana z morskim grebenom.

Foto: Epa

S-400 je zadnja generacija vse popolnejšega sistema protiletalske in protiraketne obrambe, ki lahko hkrati cilja na desetine sovražnih letal na razdaljah do 400 kilometrov. Rakete lahko prestreza na krajši razdalji, okoli 120 kilometrov, vendar iz S-400 rakete razvijejo hitrost tisoč metrov na sekundo in lahko zadenejo tudi nizkoleteče cilje, ki letijo samo nekaj metrov nad morsko gladino.

Eva Poljanc

 • JANEZ GUS

  Jaz sem pa mislil,da Rusi vodijo neko Gandijevsko politiko.Saj naši rdečuhi tako to razlagajo.

 • Anton

  Zdaj smo varni.

 • Caesar

  In v čem je problem? Nameščajo jih na svojem ozemlju.

 • šmentanamuha

  Uh, nevarno, če na svojem ozemlju postavljaš protiraketno zaščito, kaj takega … no, sej, mi pa še teh par kilometrov meje ne znamo zaščititi.

 • xtc

  No samo tole o “Ruskem najmodernejšem in najboljšem”,K19 je bila najmodernejša in najboljša podmornica00% kje je?
  Kursk je bil največja in najmodernejša podmornica-kje je?,
  Tu 144 je bil najboljši potniški reaktivec modernejši od Concordea,kje je?,
  Černobilski reaktor je bil najboljši in najbolj moderen-kako se je končalo?
  MIG 31 je bil najboljše in najnaprednejše letalo,ki je “prekašalo v zmogljivosti” celo Black Birda za 500 km na uro,hehe vsi vemo kaj je bila realnost.
  Torej kaj reči?
  Rusom je definitivno treba priznati nekatere edinstveno enostavne rešitve in inovativnost,kar se pa tiče zanesljivosti,točnosti,vzdržljivosti in izdelanosti,pa padejo kot muha.
  Seveda bodo neki levi opičnjaki zopet o sojuzu in Suhoju,no treba je levake opozoriti na par stvari- Soljuz ima res enkratne konstrukcijske rešitve,ki so zelo poceni in zanesljive,a je bila težava ta,da je skoraj vsak drugi padel nazaj zaradi težav z softwareom in elektroniko,šele ZDA so odpavile to pomankljivost.
  Nadalje glede Suhojev in Migov izvrstne konstrukcije a nič od tzanesljivosti tako elektronike,pogonskih agregatov itd.
  Ali že dobro znano iz WW2 ,če ni vsaj 10 T34 se naj izogibajo Tigra ali pantherja.

  • rok mirko

   Ja ti ko da americani se niso izgubili nobene podmornice, nobenega f22 f35 , najbolj opevani protizracni sistemi Thaad ter patriot so glih vceraj v saudo arabiji pogoreli na celi crti… Ampak americani se vseeno nimajo zaenkrat drugega kot sojuz da posljejo astronavte v vesolje.

   • xtc

    Vprašanje koliko je bil napad z droni rres neopažen in ne namerno prezrtt zaradi drugih razlogov alui ne morda namerno insceniran.
    Nadalje tepček, Američani še vedno lahko takoj naredijo rakete za vesolje,,ki so zanesljive a težava je v tem ,da stanejo 3x več od Soljuza. in v tem je catch torej je bilo ceneje tehnološko modificirati ruskega moskviča in mu odpraviti napake,kot delati novo raketo za veliko denarja.

 • ZatonMesecnikov

  Sicer nisem pristaš tega, da Rusija, ki obvladuje 1/6 zemeljskega kopnega obvladuje še ostalo polovico. Ampak vseeno bolje oni kot pa indijci, Kitajci in ostale države z eksponentno plodnostjo….

  • xtc

   Nič bat glede Ivančekov v 25 letih jih bo vodka skrčila na50%.

 • rok mirko

  Rusija ima na arktiki najvecji Lng terminal na svetu Yamal, v gradnji pa je se drugi Lng projekt 2 in razumljivo. Tehnicne podatke za S400 pa niste nite priblizno zadeli vec srece prihodnjic

 • Skrajno Desni

  Upam da se na tem svetu nekaj razpoči n počisti vsaj 7 milijard nepotrebne raje da bo zemlja zadihala po genocidu nad njo.

 • hle

  S 400 je še vedno obrambno orožje je pa res da meša štrene kravarjem ki si upajo delovat po tleh šele ko območje dobesedno tepihujejo iz zraka

  • Andrej

   Jasno, saj rusi nimajo napadalnega, ampak obrambno ministrstvo. Pa drugi tudi. Od same obrambe nas glava boli.

  • xtc

   Ob orožju iz vesolja tud S 400 ne pomaga-he,he.

 • Andrej

  Očitno tudi v Rusiji denar ni problem. Kdo jih pa ogroža, razen da ogrožajo sami sebe?

 • BananaNjam

  Joj bejžmo v klet, Rusi prihajajo! Čaki, po Arktiki se Rusi že od nekdaj sprehajajo, sa je NJIHOVA, kot je naš Piran. A se vam kolca po zastonj snegu iz severa ali kaj?

  • xtc

   A so ti policaji zopet požel konopljo-pol pa kriza pa to?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!