fbpx

Rusija nevarno krepi vojaško prisotnost na Arktiki: Tam so namestili protiraketni sistem S-400!

Foto: Epa

Namestitev protiraketnega sistema S-400 je del prizadevanj Moskve, da okrepi vojaško prisotnost na Arktiki. S-400 je eden od najsodobnejših protiraketnih sistemov na svetu in lahko zadene sovražno tarčo na razdalji do 400 kilometrov. V zadnjih letih je Rusija na Arktiki bistveno povečala svojo vojaško prisotnost. Poleg vojaških sil v Novi deželi, ima Rusija svoje vojaške enote tudi v Deželi Franca Jožefa, Novosibirskih otokih in še na nekaterih drugih območjih.

Rusija nevarno krepi svojo prisotnost na severnem polu. Tokrat so namestili tudi vojaško orožje. Ruski sistem protiletalske in protiraketne obrambe S-400 lahko nevtralizira napad, kar pa še ni bilo preizkušeno v dejanski vojni praksi. Rusija uradno nikoli ni uporabila tega orožja, čeprav Moskva zatrjuje, da je eno od najnaprednejših na svetu.

Za prevlado na Arktiko
“To je naša odgovornost in dolžnost. Za prihodnost moramo zaščititi interese Rusije v Arktiki”, je dejal ruski predsednik vlade Dmitri Medvedjev. Segrevanje ozračja je borbo za Arktiko in zaloge nafte ter zemeljskega plina še bolj razgrelo. Rusija se za ozemlje bori s Kanado, Dansko, Norveško in Združenimi državami Amerike, ob tem pa poudarja, da bi moral biti večji del Arktike ruski, saj je Sibirija s severnim polom povezana z morskim grebenom.

Foto: Epa

S-400 je zadnja generacija vse popolnejšega sistema protiletalske in protiraketne obrambe, ki lahko hkrati cilja na desetine sovražnih letal na razdaljah do 400 kilometrov. Rakete lahko prestreza na krajši razdalji, okoli 120 kilometrov, vendar iz S-400 rakete razvijejo hitrost tisoč metrov na sekundo in lahko zadenejo tudi nizkoleteče cilje, ki letijo samo nekaj metrov nad morsko gladino.

Eva Poljanc