Rusija obstreljuje civilne cilje pred ukrajinsko protiofenzivo

Posledice vojne v Ukrajini. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Svetovna javnost je v napetem pričakovanju ruske protiofenzive. Na skorajšnji predvečer ukrajinskega poskusa osvoboditve okupiranih ozemelj se nadaljujejo medsebojna obstreljevanja. Ta so včeraj ponovno terjala žrtve v Lugansku, na ruski strni meje pa je zagorela rafinerija v regiji Krasnodar. 

Pod napadi ruske vojske so se v zadnjih 24 urah znašle regije Doneck, Sumi, Černigov, Harkov, Herson, Lugansk, Zaporožje, Dnepropetrovsk in Mikolajev. Po poročanju medijev je življenje izgubila ena oseba, 13 jih je bilo ranjenih, med njimi tudi otrok.

V napadih je bilo glede na navedbe ukrajinskih oblasti v Donecku poškodovanih 13 domov, dva nebotičnika, kmetije, izobraževalna ustanova, zapor, knjižnica in dve zdravstveni ustanovi. Huda škoda na infrastrukturi je bila povzročena tudi Dnepropetrovsku, sporoča guverner regije Serhii Lyasak. Poročila ukrajinskih oblasti kažejo na nediskriminatorno obstreljevanje civilne infrastrukture.

Zagorela rafinerija
Na ruski strani meje je zagorela rafinerija Afipsky v regiji Krasnodar Krai. Požar je najverjetneje povzročil napad z dronom, do katerega je prišlo ob tretji uri zjutraj. Ogenj so ruski gasilci že uspeli pogasiti, je na socialnem omrežju Telegram sporočil guverner regije Veniamin Kondratyev.

Kako se bo odzvala Moskva?
Pred dnevi pa je bila tarča napadov z droni ponovno tudi Moskva. Škoda na zasebni lastnini in javni infrastrukturi ni bila velika. Več o tem lahko preberete TUKAJ. Kontekst napadom je dodal ameriški Inštitut za vojne študije (IWS), nevladna organizacija, ki je od začetka vojne v Ukrajini izjemno pridobila na mednarodni veljavi. Mlačni odziv Kremlja na zračni napad je po mnenju strokovnjakov iz inštituta posledica ruske nezmožnosti nevtralizacije grožnje. Obstajal pa naj bi še en razlog, Putin bi namreč zelo težko napovedal povračilne ukrepe, saj Rusija že tako ali tko vrši nasilje in izvaja napade na ukrajinsko civilno infrastrukturo na dnevni osnovi.

Gal Kovač