[Video] Droni opraskali rusko prestolnico

Foto: Twitter, posnetek zaslona

Moskovski župan Sergej Sobjanin poroča, da je danes zjutraj zaradi napada dveh brezpilotnih letal več zgradb utrpelo manjšo škodo. Ker naj bi eden od virov Zvezne varnostne službe poročal, da bo v naslednjih dneh prišlo do popolne mobilizacije v Rusiji, bi bilo mogoče, da gre v primeru jutranjega napada brezpilotnikov v luči prihajajoče ukrajinske protiofenzive za poskus prevalitve krivde na Ukrajino.

Glede na več sporočil poslanih prek Telegrama je moskovski župan Sergej Sobjanin naročil evakuacijo stanovalcev iz dveh stanovanjskih blokov, ki sta predstavljala tarčo. RIA Novosti poročajo, da sta brezpilotnika zadela stanovanjske zgradbe, a da podatkov o žrtvah še ni.

Župan Sobjanin je ob sklicevanju na podatke mestnih zdravstvenih služb dejal, da nihče od prebivalcev stavb, ki jih je zadel brezpilotnik, ni bil resneje poškodovan. Po poročanju Russia Today je dodal, da sta dve osebi zahtevali zdravniško pomoč na kraju dogodka, a da nikogar ni bilo treba odpeljati v bolnišnico. Andrej Vorobjov, guverner moskovske regije, je na Telegramu zapisal, da je zračna obramba sestrelila “več dronov”, ko so leteli proti mestu.

Ker se pojavljajo informacije, da naj bi eden od virov Zvezne varnostne službe poročal, da bo v naslednjih dneh prišlo do popolne mobilizacije v Rusiji, obstajajo domneve, da je šlo v tem primeru le za poskus prevalitve krivde na Ukrajino.

Iz Ukrajine poročajo, da je Rusija zgodaj davi sprožila nove napade z brezpilotniki na Kijev. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je vsaj ena oseba izgubila življenje, štiri osebe pa so ranjene. Več kot 20 brezpilotnikov je bilo po navedbah ukrajinske zračne obrambe sestreljenih. Ostanki drona so padli na stanovanjski blok, ki je za tem zagorel. Povsem mogoče je, da so pod ruševinami ljudje. Po poročanju vodje vojaške uprave Kijeva Sergeja Popka je bil napad izveden z droni iranske izdelave.

To je bil po poročanju Kyiv Independent že kar tretji ruski napad na Kijev v zadnjih 24 urah. Že v ponedeljek je bilo namreč na Kijev izstreljenih več raket, zaradi česar so se bili prebivalci mesta prisiljeni umakniti na varno v zaklonišče. V ponedeljek zvečer se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalil ukrajinski zračni obrambi, ker je rešila življenja mnogih.

Sara Kovač