fbpx

Rusija okrepila napade na vzhodu Ukrajine, razmere v nuklearki v Zaporožju ostajajo nevarne

Foto: Twitter

Ruska vojska je v zadnjih dneh okrepila napade na vzhodu Ukrajine, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo, ki se sklicuje na podatke obveščevalnih služb. Ruske enote naj bi s tem skušale ukrajinskim silam otežiti ukrajinsko protiofenzivo na jugu države, ki jo napoveduje Kijev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Intenzivnost ruskih napadov se je v zadnjih petih dneh okrepila v bližini mesta Doneck, so sporočili z britanskega obrambnega ministrstva.  Hudi boji so potekali severno od Donecka, v bližini strateško pomembnih mest Siversk in Bahmut.

Britansko obrambno ministrstvo od začetka ruske agresije v Ukrajini objavlja informacije o poteku vojne, pri čemer se sklicuje na obveščevalne podatke. S tem se zoperstavlja ruskemu propagandnemu prikazovanju poteka vojne.

Zelenski: Razmere v nuklearki v Zaporožju ostajajo tvegane
Razmere v ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju ostajajo zelo tvegane in nevarne, je v petek zvečer opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter znova pozval, naj nuklearko pregleda skupina mednarodnih strokovnjakov in naj se ruske enote, ki so jo zasedle, umaknejo.

Zelenski je znova posvaril pred morebitno katastrofo v oblegani jedrski elektrarni na jugu Ukrajine, potem ko je zaradi izpada električne energije v četrtek prišlo do izredne zaustavitve dveh reaktorjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Želim poudariti, da razmere ostajajo zelo tvegane in nevarne,” je dejal in dodal: “Vsaka ponovitev (…) bo elektrarno ponovno pripeljala na rob katastrofe.”

Foto: STA

Največjo jedrsko elektrarno v Evropi so v četrtek zaradi poškodbe daljnovodov prvič v njeni 40-letni zgodovini odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja. V petek so daljnovode, ki naj bi jih v napadih poškodovale ruske sile, popravili. Ukrajinske oblasti so v petek zvečer potrdile, da je bilo napajanje obeh reaktorjev ponovno vzpostavljeno. “Danes ob 21.15 je bil drugi od blokov, ki se je včeraj ustavil, priključen na električno omrežje,” je sporočil ukrajinski operater Energoatom.

Ruska vojska je jedrsko elektrarno zasedla že kmalu po začetku vojne februarja, vendar se je strah pred jedrsko katastrofo povečal, ker so se v začetku tega meseca okoli elektrarne ponovno začeli spopadi. Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je sporočil, da je pripravljen z ekipo strokovnjakov obiskati elektrarno v Zaporožju. Vendar pa še ni bil dosežen dogovor o tem, kako bo ekipa prišla v elektrarno.

Demokracija