fbpx

[Video] Prebivalci okupiranega Energodara obupani svarijo pred jedrsko katastrofo

Foto: zajem zaslona

Na socialnih omrežjih je zaokrožil pretresljiv posnetek ukrajinskih civilistov v mestu Energodar, ki kličejo na pomoč. Ob mestu se nahaja jedrska elektrarna Zaporožje.

“Dragi predsednik Ukrajine, ukrajinska vojska, ljudje Ukrajine, na vas se obračamo povsem obupani, s prošnjo za pomoč. Mi prebivalci mesta Energodar, vsi uslužbenci jedrske elektrarne Zaporožje, smo talci ruske vojske. Zajeli so našo jedrsko elektrarno, zdaj pa svetu grozijo z jedrsko katastrofo. Okupator se skriva za nami in našimi otroci. Okupator na področju Zaporožja izvaja genocid. Ni nam dovoljeno iti na ulice našega mesta. Naši otroci živijo v neprestanem strahu. Ne moremo iti ven, po hrano in vodo, saj prebivalce našega mesta ruski okupatorji brez razloga pridržijo in odpeljejo na neznano lokacijo. Rusi brez razloga vdirajo v naša stanovanja in ropajo naše imetje, z izgovorom da iščejo ukrajinske nacionaliste, ukrajinske vojake in veterane protiteroristične milice. Nobenega kontakta nimamo s tistimi, ki jih odvedejo na neznane destinacije. Ljudje izginjajo. Okupator raketira področje kjer stoji jedrska elektrarna Zaporožje. Strah nas je najhujšega. Prosimo, osvobodite nas, naše mesto in našo jedrsko elektrarno teroristov,” na videoposnetku pozivajo zamaskirani Ukrajinci, ki jih je strah razkriti identiteto, saj se bojijo maščevanja ruske vojske.

Zaporožje je največja jedrska elektrarna v Evropi in ena izmed desetih največjih na svetu. Stoji na jugovzhodu Ukrajine, v bližini Energodarja. Skupaj ima šest reaktorjev in prvi delujejo že od konca 80. let prejšnjega stoletja, zadnji pa je bil dodan leta 1995.

“Zahvaljujoč pomožnemu sistemu je jedrska elektrarna ponovno delovala. Če pomožni generatorji ne bi bili vklopljeni, bi se Evropa morala spoprijeti z radiacijsko katastrofo,” je dodal Zelenski.

Pred kratkim je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba zapisal, da bi bila, če bi eksplodiralo, katastrofa desetkrat večja od tiste v Černobilu.

Andrej Žitnik