Rusija onesposobila velik del ukrajinske energetske infrastrukture, več sto tisoč gospodinjstev brez elektrike

Foto: epa

Rusija je v petek z obsežnimi napadi ponovno prizadela ukrajinsko energetsko infrastrukturo in jo v veliki meri tudi začasno onesposobila. Po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo so morali zaradi napadov na električno omrežje izklopiti enega izmed reaktorjev jedrske elektrarne v Hmeljnickem na zahodu države.

Zaradi napadov ruskih sil je bilo v petek po navedbah ukrajinskega premierja Denisa Šmigala začasno onemogočenih kar 75 odstotkov zmogljivosti termoelektrarn in 44 odstotkov zmogljivosti jedrskih elektrarn. Kljub temu ima po njegovih besedah “večina Ukrajincev dostop do ogrevanja, vode in elektrike”.

Ruske sile so z raketami in brezpilotnimi letalniki napadle cilje v šestih ukrajinskih regijah. Samo v regiji Harkov sicer še vsaj 150.000 gospodinjstev ostaja brez električne energije, v napadih v tej regiji pa je bilo ranjenih sedem ljudi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je najnovejše napade, pri katerem so ruske rakete prečkale tudi zračni prostor Moldavije, označil za grožnjo zvezi Nato in dejal, da je to “teror, ki ga moramo zaustaviti”.

Sara Kovač