fbpx

Rusija po številu okužb dosega nove rekorde!

Rusija dosega nove rekorde po številu okužb s koronavirusom (Foto: epa)

V zadnjih 24 urah so v Rusiji presegli rekord okužb s koronavirusom, zabeleženih v enem dnevu. Zadnji rekord so v Rusiji dosegli meseca maja, ko je bila država pod omejevalnimi ukrepi.

V Rusiji so v četrtek zabeležili kar 12.126 okužb, kar je skupno število okuženih povečalo na 1,2 milijona primerov. Najbolj prizadeti mesti v državi sta Moskva (preko 3700 novih primerov) in St. Petersburg (469). Ruska prestolnica je tako ena najbolj prizadetih ruskih regij, kjer so se prvi primeri bolezni pojavili 31. januarja. Kljub temu, da desetina ruskega prebivalstva živi v Moskvi, četrtina okužb izvira ravno od tam, je poročal RT.

Število okužb je poleti strmo padlo, a je s prihodom jeseni, ponovno skokovito naraslo. V manj kot dveh mesecih so dosegli petmestno število okužb. Trenutno v Rusiji ne izvajajo strogih restriktivnih ukrepov, kot so denimo karantene. Ne glede na to, pa smo bili spomladi  priča državi, ki je izvedla ene najstrožjih restriktivnih ukrepov, saj prebivalcem Moskve ni bilo dovoljeno zapustiti stanovanj, razen za opravke, kot so nakup hrane, medicinska pomoč ali sprehajanje hišnih ljubljenčkov. Vse navedene ukrepe so 16. junija pričeli počasi sproščati, medtem ko so kavarne in restavracije lahko stregle hrano in pijačo le na terasah.

Foto: epa

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je v četrtek poudaril, da morajo prebivalci Rusije nositi maske in spoštovati pravila. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se bo število primerov še izdatno povečalo. Peskov je še zanikal govorice o tem, da bi oblast razmišljala o uvajanju še druge karantene.

Rusija po številu okužb četrta na svetu
Glede na uradne podatke, je Rusija četrta na svetu po številu okužb. Na prvem mestu so še vedno Združene države Amerike (7,6 milijona okužb), na drugem Indija (skoraj sedem milijonov okužb), na tretjem mestu pa Brazilija (preko pet milijonov okužb). Rusija pa se je znašla na bolj zavidljivem položaju po številu smrti zaradi Covida-19, saj so tam zabeležili manj smrti, kot denimo v Veliki Britaniji, Italiji in Franciji. Vendar pa nekateri vseeno dvomijo o točnosti ruskih uradnih podatkov, saj jih naj bi zaradi koronavirusa poleti umrlo veliko več, kot so o tem poročali javnosti.

Sara Kovač