Rusija potrdila: Jedrsko orožje bodo premestili ob mejo članice Nata

Jedrsko orožje. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Rusija bo svoje taktično jedrsko orožje postavila blizu zahodne meje Belorusije na sam prag Nata, je danes izjavil ruski veleposlanik v Minsku. To je poteza, ki bo verjetno povzročila dodatno eskalacijo konflikta Moskve z Zahodom. Belorusija na zahodu meji na države Nata, Poljsko, Latvijo in Litvo.

V enem najizrazitejših jedrskih signalov iz Rusije od začetka invazije na Ukrajino pred 13 meseci je predsednik Vladimir Putin izjavil, da bo 26.  marca Rusija v Belorusiji prestavila taktično jedrsko orožje.

“Pomembno je okrepiti obrambni potencial unije,” je dejal Putin ob dnevu enotnosti narodov Rusije in Belorusije. Sosednji državi sta formalno del “skupne države” in se že leta pogovarjata o nadaljnjem povezovanju, procesu, ki se je pospešil lani, potem ko je Minsk dovolil Moskvi, da uporabi belorusko ozemlje za pošiljanje vojakov v Ukrajino.

Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko sta že dolgo zaveznika. (Vir: epa-efa, Vladimir Astapkovich/Sputnik)

“To bomo storili kljub uporu iz Evrope in ZDA”

Orožje “bo prestavljeno na zahodno mejo naše zvezne države in bo okrepilo možnosti za zagotavljanje varnosti,” je za belorusko državno televizijo povedal ruski veleposlanik v Belorusiji Boris Grizlov.

“To bo storjeno kljub hrupu iz Evrope in ZDA,” je dejal Grizlov, ki ni navedel, kje bo orožje nameščeno, niti potrdil, da bo skladišče po Putinovem ukazu dokončano do 1. julija, nato pa se bo premestilo proti zahodu.

Belorusija meji na vzhodno krilo Nata

Belorusija na severu meji na Litvo in Latvijo, na zahodu pa na Poljsko, ki sta del vzhodnega krila Nata, okrepljenega z dodatnimi enotami in vojaško opremo po ruski invaziji na Ukrajino.

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

ZDA in drugi zavezniki Kijeva so izrazili zaskrbljenost zaradi možnosti, da bi Rusija v Belorusijo poslala taktično jedrsko orožje. Ameriški predsednik Joe Biden je potezo označil za “skrb vzbujajoč manever”.

Andrej Žitnik