Rusija je Švedski in Finski zagrozila z opozorilom, da bosta postali ‘legitimni tarči’

Viktor Tatarintsev (Foto: Twitter)

Rusija je Švedski in Finski zagrozila z opozorilom, da bosta državi postali ‘legitimni tarči’, če se pridružita Natu. Švedski zunanji minister Tobias Billstrom pa je v odzivu poudaril, da varnostno politiko Švedske določa Švedska in nihče drug, veleposlanika v Stockholmu bodo poklicali na pogovor.

Ruski veleposlanik v Stockholmu Viktor Tatarintsev je v izjavi na spletni strani veleposlaništva dejal, da bosta nordijski državi po pridružitvi mednarodni vojaški zvezi postali “legitimni tarči povračilnih ukrepov vključno z vojaškimi”. Na njegovo izjavo so se že odzvali v Stockholmu z napovedjo, da bodo veleposlanika poklicali na pogovor, poročajo tuji mediji. “Ministrstvo za zunanje zadeve bo poklicalo ruskega veleposlanika in zavzelo jasno stališče proti temu očitnemu poskusu vplivanja,” je sporočil švedski zunanji minister Tobias Billstrom in poudaril, da varnostno politiko Švedske določa Švedska in nihče drug.

“Po pristopu Finske in Švedske se bo skupna dolžina meja med Rusijo in Natom skoraj podvojila,” je po poročanju STA pred tem izjavil ruski diplomat v besedilu, objavljenem na spletni strani ruskega predstavništva v Stockholmu. Švedska in Finska sta si obe prizadevali za članstvo v Natu kmalu po ruski invaziji na Ukrajino lani. Državi upata, da bosta postopek zaključili letos. Najnovejša grožnja obema nordijskima državama je zadnji poskus razkazovanja moči Zahodu po poročanju, da Rusija izvaja velike jedrske raketne vaje.

Tobias Billstrom (Foto: epa)

Če se komu še vedno zdi, da bo to nekako izboljšalo varnost Evrope, bodite prepričani, da bodo nove članice sovražnega bloka postale legitimna tarča ruskih povračilnih ukrepov, tudi vojaških,” je opozoril Tatarintsev in dodal, da je Švedska z vstopom v Nato “naredila korak v brezno”. Vstop Švedske v zavezništvo, za katerega je nordijska država skupaj s Finsko po desetletjih nevtralnosti zaprosila maja lani, morata od 30 članic potrditi le še Turčija in Madžarska. Obe zaradi različnih pomislekov že dlje časa zadržujeta ratifikacijo njenih pristopnih protokolov. Parlament v Budimpešti je v ponedeljek le potrdil vstop Finske v zvezo, medtem ko vstop Švedske še ni uvrstil na dnevni red.

Tako Švedska kot Finska sta že desetletja tesno povezani s Severnoatlantsko zavezništvom, vendar je bilo javno mnenje pred rusko invazijo proti uradni pridružitvi zavezništvu. Nekatere ankete so pokazale, da je zdaj kar 80 odstotkov na Finskem in več kot dve tretjini na Švedskem za vstop v Nato sredi vojne v Ukrajini. Odkar sta jasno izrazili svoje namere, sta Švedska in Finska – ki ima z Rusijo skupno 830 milj (1340 km) mejo – večkrat ogroženi s strani Moskve. Toda vseh 30 članic Nata mora ratificirati prošnjo za članstvo države, če se želi pridružiti. Finska trenutno čaka, da Turčija ratificira njeno članstvo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je obljubil, da bo to storil po obisku finskega predsednika Saulija Niinista v državi v začetku tega meseca. Toda včeraj so poročali, da Madžarska trenutno zadržuje sprejem Švedske v zvezo Nato zaradi nezadovoljstva zaradi kritik Stockholma glede politike premierja Viktorja Orbana. Tiskovni predstavnik madžarske vlade je v sredo podrobno predstavil to vprašanje in dejal, da bodo za premostitev vrzeli potrebna prizadevanja obeh strani.

Sara Kovač