fbpx

Rusija tako podkupuje zahodne okoljevarstvene skupine

Vladimir Putin (Foto: epa/Pixabay)

Za letošnje praznike so številne države svojim volivcem podarile izpade električne energije in visoke račune za elektriko, zahvaljujoč okoljevarstvenim skupinam, ki jih podpira Kremelj in ki so tem državam preprečile izgradnjo cevovodne infrastrukture in jih s tem ohranile odvisne od tuje energije.

Čeprav ni povsem jasno, koliko je mogoče pripisati tipičnim ekstremnim vremenskim izzivom, bi bili lahko ti znak prihodnjih dogodkov. Medtem ko ima ameriška regija Nova Anglija, ki leži v severovzhodnem koncu države, veliko več izkušenj z zimskim vremenom, so srednjeatlantske in jugovzhodne države imele “samo” 125.513 oziroma 86.748 izpadov elektrike. Dodatno bolečino pa je sicer na rano prilila tudi cena kurilnega olja.

Čeprav električni izpadi v Novi Angliji niso tako resni, ti spominjajo na množični izpad električne energije leta 2003 na severovzhodu, ki je povzročil skoraj 100 smrtnih žrtev. “Najbolj neposreden način za zmanjšanje čezmernih smrti zaradi izpada električne energije je poskus preprečiti izpad električne energije,” pravi Brooke Anderson, ena od raziskovalk, ki stoji za to oceno.

Nova Anglija pa se očitno te lekcije ni naučila. Počasno okrevanje regije po prazničnih izpadih električne energije letos je delno posledica prevelike odvisnosti regije od energije, uvožene s strani ameriških sovražnikov. Ta odvisnost je operaterje električnih omrežij prisilila, da razmislijo glede tekočih izpadov električnega toka in ukrepih racionalizacije.

Nova Anglija je obarvana rdeče. (Foto: Wikipedia)

Okoljevarstveniki prejeli na desetine milijonov “donacij” od energetskih podjetij, ki jih vodi ruska vlada
Nova Anglija je prvotno načrtovala dobivanje nafte in zemeljskega plina v regiji Appalachia, a to ni bilo mogoče, saj so bili potrebni cevovodi blokirani, njihova postavitev pa leta 2016 odpovedana v luči vrste protestov okoljevarstvenikov, usmerjenih proti potrebni infrastrukturi v regiji. Kot je zapisal Time, imajo ZDA težave z “Not In My Back Yard” (“ne na mojem dvorišču”) energetsko infrastrukturo.”

Ta odpor vodijo segmenti okoljevarstvenega gibanja, ki se nominalno bolj ukvarjajo z usodo določenih vrst rib kot s potrebo najbližjih po energiji v zimskih mesecih. V resnici imajo nekateri akterji verjetno bolj zlovešče motive: okoljske skupine, povezane z gibanjem proti plinovodom v Novi Angliji, so prejele na desetine milijonov dolarjev v “donacijah” od energetskih podjetij, ki jih vodi ruska vlada.

Vse skupaj tukaj postane smiselno, ko se človek poglobi v obstoječe interese. Boston je predstavljal središče ZDA za uvoženo rusko nafto in zemeljski plin, pri čemer je do invazije na Ukrajino približno 20 odstotkov oskrbe za Novo Anglijo prihajalo iz Rusije. Ta ureditev je bila v korist kremeljski blagajni, ki jo je Moskva želela ohraniti z izkoriščanjem ozaveščanja pomena okoljske politike.

Foto: Pixabay

Zdaj pa regija žanje posledice odvisnosti od tujine. ISO New England – ki upravlja električna omrežja v Connecticutu, Mainu, Massachusettsu, New Hampshiru, Rhode Islandu in Vermontu – je oktobra opozoril potrošnike, da so to zimo možni izpadi električne energije, saj so bili “odrezani od svojih tradicionalnih ruskih dobaviteljev”. Operater električne energije je opozoril, da bi lahko “vsak hud mraz obremenil električno omrežje, kar bi zahtevalo izpade električne energije, da bi lahko ohranili ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem po električni energiji”.

Neumnost blokiranja vitalnih domačih cevovodov je očitna že leta. Pred invazijo na Ukrajino sta bila ameriška nafta in plin približno 200 odstotkov cenejša od ruskega. Nadalje je poročilo ameriške obveščevalne službe iz leta 2017 ugotovilo, da so ruski nafta in politični interesi na visoki ravni financirali ameriške okoljske skupine, da so lobirale za predpise in omejitve frackinga in cevovodov za zmanjšanje konkurence, pri čemer so energijo uporabljali kot politično orožje proti Ameriki.

Leta 2014 je Anders Fogh Rasmussen, takratni generalni sekretar Nata, izjavil: “Srečal sem zaveznike, ki lahko poročajo, da je Rusija v okviru svojih sofisticiranih informacijskih in dezinformacijskih operacij dejavno sodelovala s tako imenovanimi nevladnimi organizacijami – okoljskimi organizacijami, ki delujejo proti plinu iz skrilavca.” Ruski državni mediji so obsedeni z znanstveno netočnimi trditvami, da je energija, proizvedena v ZDA, nevarna, o tej temi celo pripravljajo dokumentarni film. Ko je zvezna država New York prepovedala fracking, je kremeljski propagandni stroj to potezo pohvalil in poudaril, da “New York zdaj daje zgled.”

Protesti okoljevarstvenikov, ki jih podpira Rusija, so sčasoma pripeljali do vala odpovedi plinovodov, kar je preprečilo, da bi se Nova Anglija napajala s presežno energijo iz bližnjih zveznih držav, kot so Pensilvanija, Ohio in Zahodna Virginija. Blokiranje ZDA pri črpanju iz domače oskrbe z energijo je natanko tisto, kar želi Vladimir Putin. Rusija razume, da je fracking v resnici nevaren samo za geopolitično moč Kremlja in gospodarski rezultat – in desetletja je bila več kot vesela financiranja zelenih “idiotov” v Ameriki, da bi Novo Anglijo ohranili zasvojeno z rusko energijo.

Foto: zajete zaslona

Svojo vlogo odigra tudi birokracija
Samo aktivisti pa ne nosijo krivde; svojo vlogo igra tudi ameriška birokracija. Čeprav so ZDA leta 2011 prehitele Rusijo kot največjo proizvajalko zemeljskega plina na svetu in Savdsko Arabijo leta 2018 kot največjo proizvajalko nafte na svetu, je pretiravanje s predpisi otežilo premikanje teh goriv znotraj ZDA. Zvezni zakon, imenovan Jonesov zakon, omogoča previsoke stroške prevoza nafte ali zemeljskega plina na ladjah pod ameriško zastavo, ki plujejo med pristanišči ZDA, razkriva National Review.

Nova Anglija je edina regija Združenih držav Amerike, ki danes uvaža utekočinjeni zemeljski plin,” je maja zapisal ClimateWire v opozorilu o tem, kako bi lahko vojna v Ukrajini povzročila tresenje Nove Anglije. “Novi Angliji primanjkuje skladišč plina. Njegovo cevovodno omrežje je omejeno. Plinarne v regiji bi se lahko soočile s prekinitvami oskrbe z gorivom med daljšim hladnim sunkom. Prizadevanja za izgradnjo novih zmogljivosti plinovoda so medtem naletela na ostro nasprotovanje.” Medtem ko zavedne ameriške zvezne države trpijo zaradi izpadov elektrike in visokih stroškov energije, imajo naftni mogotci v tujini veselo praznično sezono – zahvaljujoč okoljevarstvenikom proti naftovodom in pretiranemu reguliranju.

Sara Kovač