fbpx

Rusija tujim novinarjem ni omogočila dostopa do elektrarne Zaporožje

Rafael Mariano Grossi (Foto: epa)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavil, da je navkljub dogovoru z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafaelom Grossijem misija agencije prispela v jedrsko elektrarno Zaporožje brez ukrajinskih in mednarodnih novinarjev, tam so bili tako le propagandisti iz Rusije.

V svojem govoru je Zelenski opozoril, da je misija Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) prispela v jedrsko elektrarno Zaporožje “kljub vsem provokacijam ruske vojske in ciničnemu obstreljevanju Enerhodarja,” a okupatorji poskušajo ta obisk spremeniti “v brezplodno turnejo po elektrarni.” Predsednik upa na objektivne zaključke strokovnjakov IAEA glede tveganj v jedrski elektrarni Zaporožje.

Zelenski je povedal, da je Rusija naredila veliko ciničnih stvari, da bi preslepila misijo, tudi z ustrahovanjem prebivalcev Enerhodarja. “Okupatorji so ljudi prisilili, da so lagali predstavnikom IAEA, predali neke papirje, nekaj podpisali, nekaj rekli.” Obenem Rusi ukrajinskim in zahodnim novinarjem niso dovolili vstopa v jedrsko elektrarno Zaporožje.

Foto: epa

Ko smo se srečali z gospodom Grossijem in člani misije v Kijevu, smo se dogovorili, da bodo misijo spremljali novinarji ukrajinskih in mednarodnih medijev. Torej, neodvisni novinarji, da bi svet videl resnico. Poglejte, kaj se res dogaja,” je bil kritičen Zelenski. “Na žalost se to ni zgodilo, čeprav je bilo obljubljeno. Žal okupatorji v notranjost niso spustili novinarjev, ampak so organizirali raje množico svojih propagandistov. Predstavniki IAEA pa žal niso zaščitili predstavnikov neodvisnih medijev,” je izpostavil in dodal, da upa, da bo misija vendarle prispevala k oblikovanju objektivnih zaključkih iz okoliščin na elektrarni.

V svojem govoru je Zelenski spomnil, da delovanje jedrske elektrarne Černobil in štirih delujočih jedrskih elektrarn nadzirajo ukrajinski strokovnjaki že več kot tri desetletja. “IAEA nikoli ni imela nobenih pripomb glede dejavnosti katerega koli od teh petih objektov, dokler Rusija ni napadla našega ozemlja in sem prinesla svojo norost,” je bil kritičen.

Foto: posnetek zaslona YouTube

Ko bo ruska vojska po besedah predsednika zapustila ozemlje Zaporožja, odstranila svoje orožje in strelivo, prenehala obstreljevati in provocirati, bo lahko elektrarna spet povsem varno obratovala, kar je bilo zagotovljeno takrat, ko je bila elektrarna pod ukrajinskim nadzorom. “Glavna stvar, ki bi se morala zgoditi, je demilitarizacija ozemlja elektrarne. To je cilj ukrajinskih in mednarodnih prizadevanj. In slabo je, ker še nismo slišali ustreznih pozivov IAEA. Čeprav smo se pogovarjali o tem z gospodom Grossijem na našem srečanju v Kijevu,” je poudaril in še enkrat ponovil, da sta demilitarizacija in vnovični ukrajinski nadzor nad njihovimi delavci elektrarne ključnega pomena.

Kar nekaj časa je misija IAEA potrebovala, da je prišla do jedrske elektrarne. Rusi jim niso zagotovili posebne prepustnice – 14 strokovnjakov je do zajete elektrarne prišlo šele 1. septembra in tam ostalo več ur, v elektrarni pa je nato ostalo le pet predstavnikov misije. Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Raphael Grossi je dejal, da bo ekipa IAEA še najprej ostala v jedrski elektrarni Zaporožje.

Sara Kovač