fbpx

V Zaporožju je bila poškodovana infrastruktura elektrarne: Obstaja nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi

Zaporoška nuklearka iz zraka (Foto: Energoatom telegram)

V ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju obstaja nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi, je danes sporočil ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom. V zadnjem dnevu so ruske sile namreč spet obstreljevale območje nuklearke.

“Zaradi občasnega obstreljevanja je bila poškodovana infrastruktura elektrarne, obstaja nevarnost uhajanja vodika in radioaktivnih snovi, velika pa je tudi nevarnost požara,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu sporočil Energoatom.

Od poldneva (od 9. ure po srednjeevropskem času) jedrska elektrarna deluje s tveganjem kršitve standardov sevalne in požarne varnosti, je sporočil ukrajinski operater. Ruska vojska je, kot je poročal Energoatom, v zadnjem dnevu večkrat obstreljevala območje te največje jedrske elektrarne v Evropi, ki leži na jugu Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer znova posvaril pred morebitno katastrofo v oblegani jedrski elektrarni, potem ko je zaradi izpada električne energije v četrtek prišlo do izredne zaustavitve dveh reaktorjev.

Največjo jedrsko elektrarno v Evropi so v četrtek zaradi poškodbe daljnovodov prvič v njeni 40-letni zgodovini odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja. V petek so daljnovode popravili, ukrajinske oblasti pa so potrdile, da je bilo napajanje obeh reaktorjev ponovno vzpostavljeno.

Demokracija