fbpx

Rusinji, ki je cene živil v trgovini zamenjala s protivojnimi sporočili, grozi 10-letna zaporna kazen

Aleksandra Skočilenko (Foto: Twitter)

V Putinovi Rusiji še naprej obračunavajo s tistimi, ki si drznejo nasprotovati ruski invaziji. Iz Sankt Peterburga prihajajo novice o tem, da so aretirali Rusinjo, ki je zamenjala cene v lokalnem supermarketu s sporočili, ki nasprotujejo vojni v Ukrajini.

Umetnici in glasbenici Aleksandri oziroma Saši Skočilenko grozi 10-letna zaporna kazen. Okrožno sodišče je ta teden sprejelo odločitev, da jo pridrži do konca maja, dokler ta čaka na sojenje zaradi obtožb širjenja “zavedno lažnih informacij” o ruskih oboroženih silah.

Foto: Twitter

Nov ruski zakon, sprejet marca, kriminalizira sporočila in informacije, ki se štejejo za “diskreditiranje” ruskih čet. Ruske oblasti so podobno prepovedale uporabo izrazov “vojna” ali “invazija” za opis tega, kar Kremelj imenuje “posebna vojaška operacija” v Ukrajini. Zakon je omogočil zatiranje večine ruskih neodvisnih medijev, razpravo o ruskih žrtvah na družbenih omrežjih in ulične proteste. To je vključevalo aretacije ljudi zaradi bolj nejasnih kršitev zakona, kot so tiha dejanja, npr. nošenje kopije klasične knjige Vojna in mir Leva Tolstoja ali plakata z napisom “ne vojni”.

Nekateri aktivisti in umetniki so se usmerili v prikrite proteste. Fotografije iz trgovin z živili v Kazanu, Sankt Peterburgu in drugih mestih kažejo, da so ceno za lepilo, kavo in bonbone nadomestile informacije glede vojne v Ukrajini, kot je število humanitarnih konvojev, ki ne morejo priti do mest, ki so obstreljena. Več umetnikov je bilo kaznovanih ali pridržanih zaradi dodajanja protivojnih znakov na živila v trgovinah.

Prijavil jo je eden izmed kupcev
Skočilenkova, znana po svoji protivojni glasbi in ročno narisanih kartah, je menda na živilo dala cenovno oznako, na kateri je pisalo, da se je med bombnim napadom na umetniško šolo v Marioupolju v kleti skrivalo 400 ljudi. Ukrajinski uradniki so namreč sporočili, da so ruske čete 20. marca obstreljevale stavbo, Kremelj pa je za incident pričakovano okrivil Ukrajino. Odvetnik Skočilenkove je povedal, da je eden od kupcev policiji prijavil zamenjavo etiket s strani umetnice.

Foto: Družabna omrežja

Foto: Družabna omrežja

Rusko tožilstvo Skočilenkovo obtožuje “politične sovražnosti”. Sodišče je ob odločitvi, da jo pridržijo več tednov do sojenja, podalo prepričanje, da naj bi bila aktivistka begosumna. Organizacija Amnesty International je že kritično pozval k njeni izpustitvi. “Namen tega je prestrašiti priprte in zagotoviti tišino. Pomembno je ustvariti videz, da vsi to podpirajo in da se vsi strinjajo,” je po poročanju National Public Radio dejal Boris Višnevski, poslanec iz Sankt Peterburga iz liberalne stranke Yabloko, ki se zavzema za izpustitev Skočilenkove. Kot je prepričan, gre za jasen signal ljudem, naj ostanejo tiho in ne nasprotujejo uradnim poročilom o Ukrajini.

Nina Žoher