Ruska vojska se umika v notranjost države: Razlog je domnevna odpoved ukrajinske kandidature za Nato

Ruske vojaške vaje ob ukrajinski meji. (Foto: epa)

“Dobra novica, bojim pa se, da je to zgolj navidezen manever dobre volje po izjavi Zelenskega, da bo Ukrajina morda umaknila prošnjo za članstvo v Natu,” se je član SDS Kopše odzval na novico, da naj bi se del ruskih oboroženih sil, nastanjenih v bližini Ukrajine, vračal v svoja oporišča. 

Obrambno ministrstvo Ruske federacije je podalo izjavo, da so nekatere vojaške enote ruske vojske, sicer nastanjene v bližini ukrajinske meje, pričele s povratkom v oporišča. Gre za enote, ki pripadajo južnemu in zahodnemu vojaškemu okrožju. Kot je navedla ruska stran, so potem, ko so opravile zaupane jim naloge, pričele s pripravami za umik, poroča STA

Novico je za javnost sporočil predstavnik za odnose z javnostmi ruskega ministrstva za obrambo Igor KonašenkovKot je še pristavil, naj bi se ruske oborožene sile po končanih vojaških vajah napotile nazaj v svoje postojanke. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je v ponedeljek dejal, da se določene obsežnejše vaje ruske vojske na območju Rusije in Belorusije končujejo.

Satelitski posnetek Solotija blizu ukrajinske meje, 13. februar 2022. (Foto: epa)

Skupne vaje ruske in beloruske vojske naj bi se po načrtih zaključile 20. februarja. Nakopičene ruske vojaške sile ob ukrajinski meji so zadnje tedne sprožile ugibanja glede možnosti ruskega vdora na ukrajinsko ozemlje. Vladimir Putin je ob meji z zahodno sosedo sicer namestil več kot 100 tisoč pripadnikov oboroženih sil. Kriza pa se je zadnje dni še zaostrovala, saj so iz ZDA prišle informacije glede skorajšnje ruske agresije (v sredo).

Satelitski posnetek Kurska v Rusiji, 9. februar 2022. (Foto: epa)

Kursk, Rusija, 9. februar 2022 (Foto: epa)

Kursk, ruske vojaške enote ob ukrajinski meji, 9. februar 2022 (Foto: epa)

Googlov zemljevid, Kursk, Rusija (Foto: posnetek zaslona)

Googlov zemljevid, Soloti, Rusija (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg