Ruske izgube: več kot 100 tisoč mrtvih in tri tisoč uničenih tankov!

Uničena ruska vojaška mehanizacija v Doneški regiji (Foto: epa)

V javnost so pricurljale informacije o velikanskih ruskih izgubah v Ukrajini. Druga vojaška velesila naj bi dnevno ostala brez več kot 30 tankov in oklepnih tovornjakov. 

Zafrustrirani ruski diktator Vladimir Putin je doslej izgubil nad 105 tisoč vojakov in osupljivo število vojaških vozil, medtem ko njegov katastrofalni vojaški podvig še naprej peša. Trinog je svojo aktualno invazijo začel 24. februarja. Vse od takrat mu hrabri ukrajinski borci dnevno v povprečju “poklonijo” po 30 uničenih tankov in oklepnih tovornjakov. Ukrajinci ponižujejo trinoga Putina z uničenjem gromozanskega dela njegovih tehničnih bojnih zmogljivosti in osvoboditvijo obsežnega ozemlja, poroča News.

Po statistiki ukrajinskega obrambnega ministrsta je bilo doslej ubitih vsaj 108.190 ruskih vojakov, uničenih 3036 tankov ter 6100 oklepnih tovornjakov. Povrhu je Putin izgubil 16 vojaških ladij in čolnov, 283 vojaških letal, 270 helikopterjev ter 723 raketnih izstrelkov. Po podatkih ministrstva je bilo prav tako sestreljenih 4735 vozil in rezervoarjev za gorivo, 181 kosov posebne opreme in 2033 topniških sistemov. Ob velikanskih izgubah mnogi verjamejo, da bi Putinov režim v prihodnjem letu utegnil kolapsirati.

Ruske izgube na bojišču (Foto: Twitter)

Najožji krog njegovih sodelavcev bi se namreč utegnil zarotiti proti njemu. Ameriška strokovnjakinja za Rusijo Olga Lautman iz Centra za analizo evropske politike je ob tem dejala, da bi strmoglavljenje Putinovega režima lahko prišlo od znotraj, ne pa prek upora običajnih državljanov. Obenem bi lahko njegovi potencialni nasledniki v javnost spravili številne zarote o diktatorjevem slabem zdravstvenem stanju, da bi tako spodkopali njegov režim.

Domen Mezeg