fbpx

Ruske rakete v bombardiranju Lvova ubile otroka

Foto: Socialna omrežja

Medtem ko ruska vojska nadaljuje ofenzivo predvsem na vzhodu in jugu Ukrajine, so danes o napadih poročali tudi iz zahodnega mesta Lvov, nedaleč od meje s Poljsko. Mesto naj bi zgodaj davi zadelo najmanj pet raket, pri čemer naj bi umrlo najmanj šest civilistov, med njimi tudi otrok. Toda teh bi bilo bistveno več, če jih ne bi prestregel  protizračni sistem, ki je uspel uničiti kar 60 odstotkov projektilov.

Župan Lvova Andrij Sadovi je danes sporočil, da je mesto davi zadelo pet raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z območij, ki so jih zadele rakete, se vije temen dim, prebivalcem pa so svetovali, naj ostanejo v zakloniščih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo v pogovoru za CNN zagotovil, da niso pripravljeni izgubiti ozemlja. Boj za območje Donbasa pa bi lahko pomembno vplival na rezultat vojne, je dodal.

Ob tem je ukrajinski predsednik ponovil poziv Zahodu, naj v Ukrajino čim prej pošlje dodatno orožje in vojaško opremo. “Tako kot ruske sile uničujejo Mariupolj, želijo z obličja zbrisati druga mesta in skupnosti na območju Donecka in Luhanska,” je posvaril. Prepričan je, da je še vedno pomemben dialog z Rusijo, vendar je to vse težje zaradi grozot, ki so jih ruski vojaki izvedli v Buči in drugih delih države. “Naša družba si ne želi, da nadaljujemo pogovore,” je povedal.

Mariupolj brani peščica pogumnih braniteljev
Potem ko se v soboto ukrajinske sile niso odzvale na poziv Moskve, naj zapustijo Mariupolj, so se v mestu nadaljevali spopadi. Vodja tamkajšnje policije Mihajlo Veršinin je v nedeljo za lokalno televizijo povedal, da v jeklarni Azovstal niso le ukrajinski borci, ampak se tam skrivajo tudi številni civilisti, ki so želeli ubežati obstreljevanju. “Ne zaupajo Rusom. Vidijo, kaj se dogaja v mestu, in zato ostajajo na območju tovarne,” je povedal.

Nemška tiskovna agencija dpa opozarja, da navedb ni bilo možno neodvisno potrditi. Več tisoč ukrajinskih braniteljev naj bi se sicer zabarikadiralo na območju tovarne, večji deli mesta pa naj bi bili že pod nadzorom ruskih sil. V mestu ostaja še okoli 100.000 ljudi, poroča STA.

Sara Kovač