Ruske sile izgubile že četrtega generala

Generalmajor Oleg Mitjaev (Foto: Twitter)

Ukrajinske oborožene sile trdijo, da je Vladimir Putin v napadu Ukrajine izgubil še enega generala. 47-letni generalmajor Oleg Mitjaev, poveljnik 150. motorizirane divizije vojske, je po njihovih navedbah umrl v bojih okoli obleganega mesta Mariopolj. Rusija njegove smrti zaenkrat še ni potrdila.

Gre za četrtega ruskega generala po vrsti, za katerega Ukrajina trdi, da ga je odstranila. Ukrajinci pravijo, da to predstavlja znak, da so ruski poveljniki vedno bolj prisiljeni, da vodijo kar s fronte.

Kiksi že na samem začetku invazije, vključno s slabim načrtovanjem in logistiko, zaradi katerih so se vozila zaradi okvar ustavljala, jim je zmanjkalo goriva in so obtičala v blatu, naj bili krivi za tolikšno število smrtnih žrtev častnikov. Poveljniki so bili namreč prisiljeni iti na fronto, da bi odpravili težave. Moskva ostaja tiho tiho glede svojih izgub v Ukrajini, saj je priznala le smrt enega generala in okoli 500 vojakov. Ukrajina navaja, da naj bi že nastradalo 13.500 vojakov vključno z več tisoč vozili in tanki. Zahodne ocene so nekoliko nižje, med 2 tisoč in 6 tisoč. Če številke postavimo v kontekst, to pomeni, da so ruske sile v treh tednih bojev v Ukrajini utrpele enako število žrtev kot ameriške sile, ki so bile ubite v Afganistanu in Iraku v dveh desetletjih, navaja Daily Mail.

Foto: Twitter

Domneva se, da je Putin načrtoval kratko in intenzivno invazijo, ki bo trajala le nekaj dni, s ciljem odstaviti vlado in vzpostaviti marionetni režim. Namesto tega se je znašel v zelo zahtevni vojni izčrpavanja, kjer je lahko cena zmage – če jo še lahko doseže – previsoka, da bi jo upravičila. Slabo načrtovanje Putinove “posebne vojaške operacije”, pri kateri se je številnim poveljnikom in vojakom namero glede invazije prikrivalo do zadnje minute, naj bi prispevalo k visokemu številu žrtev. Ujeti ruski vojaki so pripovedovali, kako so jim pred odhodom v Ukrajino povedali, da je vlada že padla ali da bo padla in da so jih poslali kot osvoboditelje in da pričakujejo lahek odpor – namesto tega pa so naleteli na odločen odpor ukrajinskih sil, ki so bile oborožene z zahodnim orožjem. To je privedlo do poročil o dezerterstvu, ko so nekateri vojaki zapustili bojišče, se predali komaj z bojem ali se samo poškodovali, da bi se umaknili iz boja. Drugi naj bi zavrnili izvajanje ukazov.

Mirovna pogajanja zvenijo bolj realistično
Ob naraščajočem številu smrtnih žrtev v Rusiji je vse več upanja, da bo mogoče v prihodnjih tednih skleniti nekakšen mirovni dogovor, da bi se spopadi končali ali začasno ustavili, kar bo Ukrajini omogočilo, da dobi prepotrebno humanitarno pomoč v obleganih mestih. Volodimir Zelenski je v sredo dejal, da mirovna pogajanja z Rusijo zvenijo “bolj realistično”, vendar je potrebno več časa, da bi bil dosežen kakršen koli dogovor v interesu Ukrajine.

Nina Žoher