fbpx

[Video] Putin načrtuje “specialne operacije” tudi na vzhodu Poljske, v Estoniji, Latviji, Litvi in na švedski strani Baltika?

Foto: Twitter

Ruska televizija je objavila nove morebitne načrte Putinove “specialne operacije” za osvoboditev ruskih manjšin pred “neonacisti” in “narkomani”. Ne le v Moldaviji (Transnistrija), kot bi si to morda kdo mislil, pač pa tudi na vzhodu Poljske, v Estoniji, Latviji, Litvi in celo na švedski strani Baltika (Gotland).

Ruska državna televizija razkriva nove strašljive podrobnosti Putinove ekspanzionistične politike. Na tnalu so se znašle baltske države, Poljska in celo švedska stran Baltskega morja. Kako resne so grožnje še ni znano, toda izkušnje pravijo, da s Putinom ni heca. Še posebej, ker mu vojna v Ukrajini ne gre po načrtih, kar ga spravlja ob pamet.

V nedeljo smo lahko videli, da so Rusi napadli vojaško oporišče pri Lvovu, ki se nahaja blizu meje s Poljsko. Namestnik poljskega zunanjega ministra Marcin Przydacz je napad označil kot provokacijo in poskus ogrožanja zveze Nato. Rusi so namreč po njegovih besedah dobro vedeli, kaj napadajo in so želeli ogroziti Nato. “Želeli so poslati sporočilo, da grozijo Natu,” je zatrdil in ob tem izrazil bojazen, da so Poljska in številne druge države ogrožene, saj po njegovem prepričanju Vladimir Putin skuša uničiti svet, v katerem živimo.

https://twitter.com/steinbuch/status/1503008376544018435?s=20&t=mC8niOAuPWgkdd-SdR7I-A

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je v nedavnem intervjuju za Politico opozoril, da bo ruski predsednik Vladimir Putin verjetno okrepil svoje vojaške ambicije in izzival Nato v državah Baltskega morja Litvi, Latviji in Estoniji, če ga ne bodo ustavili v Ukrajini. Komisar za trgovino Dombrovskis je odraščal v Sovjetski zvezi in se pri izjavah opira na svoje izkušnje. Kot nekdanji premier Latvije, je dejal, da mora EU rusko grožnjo vzeti resno po letih dvoumnosti Bruslja proti Moskvi. “Če ne podpremo Ukrajine, se ne bo ustavilo v Ukrajini. Očitno je Putin zdaj v nekem agresivnem vojnem razpoloženju in na žalost je verjetno, da se bo ta agresija nadaljevala v drugih državah,” je dejal. V Ukrajini se je vse začelo z naraščajočo protiukrajinsko retoriko, je spomnil in ob tem izpostavil, da je mogoče videti, kako se ruska agresivna retorika stopnjuje, pojavljajo pa se celo trditve, da Rusija podpira beloruske interese glede dostopa do Baltskega morja, in vse večjo protibaltsko retoriko.

Ker Litva, Latvija, Estonija, države članice EU iz zveze Nato, mejijo na Rusijo, so zaskrbljene na račun lastne varnosti. Ameriški zunanji minister Antony Blinken je ob obisku držav prejšnji teden zagotovil, da so skrbi odveč, saj so ZDA zavezane petemu členu Severnoatlantske pogodbe o kolektivni obrambi. Podporo pa je Blinken izrazil tudi Ukrajini, tudi z bojem proti dezinformacijam, ki prihajajo z ruske strani, poroča STA. “Številni ljudje v Rusiji ne vedo, kaj njihova vlada dela v Ukrajini.” 

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

O pomislekih, da bi se lahko Putin spravil tudi na eno izmed držav Nata je v intervjuju za CNN spregovoril visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. “Odprto je novo poglavje v svetovni zgodovini. V Evropi je spet vojna. Putin poskuša uničiti Ukrajino. povzroča civilne žrtve in celo bombardira bolnišnice. To je Putinov način boja,” je med drugim povedal in dodal, vojaško seveda ne bomo posredovali. “Nočemo, da se vojna širi, vendar jih moramo podpreti.” Borrell je prepričan, da nihče ne sme opravičevati Putina, ker lahko razširi svoje vojaške dejavnosti. “Lahko proti eni državi Nata … Obstajajo resni pomisleki. Putin bo še naprej napadal in tukaj moramo omejiti napade. Rusijo moramo izolirati od mednarodne skupnosti, podpreti moramo Ukrajino,” je dejal Borrell.

Putin je v preteklosti zagotavljal marsikaj, pa se je kasneje izkazalo za neresnično. Med drugim je dejal, da naborniki in rezervisti ne bodo poslani v Ukrajino, ampak samo profesionalni vojaki. Kakorkoli, tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je potrdil, da to ne drži, saj je priznal, da so ukrajinske sile zajele tudi nekaj ruskih nabornikov. Nič čudnega ni, da je marsikdo zaskrbljen okrog morebitnih načrtov Putina, ki presegajo ukrajinske meje.

Sara Kovač