fbpx

Ruski “heroj” stopil iz ozadja in napovedal poraz Rusije

Igor Strelkov (foto:epa)

Medtem ko ruski mediji svoje državljane prepričujejo, da Rusija v Ukrajini zmaguje, obstaja peščica ljudi, ki se sankcioniranja zaradi govorjenja in širjenja resnice ne boji. Eden teh je tudi veteran ruske vojske in član Zvezne varnostne službe, ki je imel pomembno vlogo pri začetku krimskega konflikta leta 2014. Njegovo ime je Igor Girkin oziroma Igor Strelkov, samooklicani ruski nacionalist, ki je prepričan, da Rusija pod takim vodstvom nikakor ne more zmagati.

Medtem ko so ruske državljane s televizije, časopisov in kanalov na Telegramu in drugih družbenih omrežjih bombardirali s soglasnimi zagotovili, da njihova vojska prepričljivo zmaguje, je eden od kritikov “posebne vojaške operacije” ostal osamljen glas drugačnega mnenja v ruskem javnem prostoru. Sredi vojnega pokola v Ukrajini se je z negativnimi napovedmi za Rusijo oglasil človek, ki je odigral izjemno vlogo pri krimskem konfliktu leta 2014, Igor Girkin, znan tudi kot Strelkov.

Strelkov je v enem od intervjujev za tuje medije izjavil, da je ruska “posebna operacija” zastala na vseh frontah, saj Rusija ni pričakovala tako velikega upora. To je bila njegova ocena po petih dneh, šesti dan pa naj bi zanjo dobil tudi potrditev. Če Rusiji ne bo uspelo zmagati, se bo “preprosto utopila v ukrajinskem blatu,” je opozoril, piše Index. Kot poroča Index, je bil Strelkov prepričan, da je ukrajinska vojska neprijetno presenetila rusko vojsko na izredno dolgi fronti, usluge pa ji niso naredili niti neuspehi v zunanji in ekonomski politiki.

Tudi premoč v letalstvu Rusiji ne koristi
Strelkov je kot ruski veteran prepričan, da zmage Rusiji ne zagotavlja niti premoč v letalstvu in težkem orožju, saj so ukrajinske protiletalske sile dobro opremljene, kot so dobro opremljene in izurjene tudi topniške sile, imajo pa tudi ogromno protitankovskega orožja v pehoti, pri čemer rusko stran onemogoča pomanjkanje ruskih okrepitev. “Moskvi primanjkuje števila, ognjene moči in zračne podpore za vzdrževanje hitrega napredka. Njene enote bodo verjetno prehitele svoje oskrbovalne linije in končale v zasedi ukrajinskih branilcev,” je dejal Strelkov, piše Politico. Nekdanji veteran trdi, da se bo Rusija morala vsaj delno mobilizirati, da pa lahko vojna traja zelo dolgo. Strelkov se sicer strinja s Putinovim načrtom za osvojitev in odpravo ukrajinske državnosti, boji se le, da ruska vojska tega imperialističnega cilja ne bo mogla doseči.  Same invazije Strelkov ne kritizira kot nemoralne ali nezakonite, ampak meni, da je vojaško in politično vodstvo neustrezno in zato to vojno izgublja, pri čemer je mnenja, da je ukrajinsko precej kompetentnejše.

Ruski vodstveni kader ni dovolj kompetenten
Da je ruski kader nekompetenten, je po poročanju Indexa Strelkov povedal v videonagovoru, kjer je Putinovo spremstvo označil kot strahopetno in nesposobno, ostale pa kot izdajalce, s katerimi ni možna nobena zmaga. Pri tem naj bi ta kader primerjal s kadrom pod Stalinovim vodstvom in zatrdil, da tudi “Stalin ne bi mogel zmagati v vojni s takšnim spremstvom, verjetno bi takoj dobil tri četrtine mrtvih”. Za vse to krivi tudi neuspešno diplomacijo Sergeja Lavrova, FSB in obrambnega ministrstva.

Pred osmimi leti so nad vzhodno Ukrajino sestrelili letalo družbe Malaysia Airlines MH17. Umrlo je skoraj 300 ljudi, večina med njimi je bila Nizozemcev. Sodili so štirim osumljencem, med katerimi je bil tudi Igor Strelkov. (Foto: epa)

Strelkov je Putina spodbudil h krimskemu konfliktu
Igor Strelkov, veteran ruske vojske in nekdanji častnik Zvezne varnostne službe (FSB), je imel ključno vlogo pri priključitvi Krima Ruski federaciji in kasneje vojni v Donbasu. Bil je organizator militantnih skupin tako imenovane ljudske republike Doneck in eden najbolj osovraženih ljudi v Ukrajini. Aprila 2014, potem ko je začasna ukrajinska vlada izjavila, da bo poslala vojake za zadušitev proruskih uporov v vzhodni Ukrajini, je Strelkov s približno 50 moškimi prestopil mejo z Rusijo in povzročil dovolj opustošenja, da je rusko vojsko potegnil v konflikt, ki ga sprva Vladimir Putin ni načrtoval. Leta 2014 je skoraj spodbudil Putina, da je naredil to, kar počne zdaj. Za to dejanje Strelkov ni prejel nobene zahvale iz Kremlja, postal je marginalizirana in posledično zagrenjena osebnost.

Samooklican minister za obrambo
Po končani krimski misiji se je aprila prestavil v Donbas, torej na vzhod države, kjer je s skupino militantov vdrl v zgradbe mestne vlade, policije in varnostne službe Ukrajine (SBU) v Slavjansku v regiji Donetsk. Po prevzemu oblasti je v tem ukrajinskem mestu uvedel stalinistično diktaturo in se razglasil za obrambnega ministra. Kot minister je vodil separatistične sile za poskus okupacije celotne regije Doneck, sicer suverenega ukrajinskega ozemlja.

Tanja Brkić