fbpx

Ruski vohuni v Ameriki so resen varnostni problem – informacije za morebiten napad zbirajo že več desetletij

Foto: iStock

Po informacijah ameriške CNN naj bi Rusija v Združene države Amerike pošiljala številne vohune. Po mnenju varnostnega analitika Steva Halla naj bi vohuni skušali dobiti različne informacije, ki bi jim koristile ob morebitnem napadu. Donald Trump je med sestankom z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom omenil to težavo, Putin pa je kakršno koli vpletenost v zadevo zanikal.

Primer vohunjenja Rusov v ZDA so odkrili leta 2010, ko se je na videz nenavadna ameriška družina izkazala za vohune. Par, po imenu Richard in Cynthia Murphy, sta bila videti kot tipična ameriška starša, imela sta hčerki Liso in Kate. Cynthia naj bi delala kot finančna svetovalka, Richard pa je bil po izjavah sosedov doma in je skrbel za otroke. Resnica je prišla na dan, ko so pripadniki FBI zaradi sumov vohunjenja vdrli v hišo in jo preiskali.

Sosedje so bili nad odkritjem agentov šokirani, kar pomeni, da sta Vladimir in Lydia Guryev, tako jima je bilo namreč v resnici ime, dobro opravljala svoje delo kar slabih 20 let. Podatke sta zbirala za rusko SVR, ki naj bi bila po poročanju FBI nacionalna varnostna agencija.

N. Š.