fbpx

Ruski vrh bi rad ustregel islamskim skrajnežem, ki vojno v Ukrajini imenujejo kar “džihad”

Vladimir Putin in čečenski predsednik Ramzan Kadirov. (Foto: epa)

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je v svoji zadnji oceni dejal, da ruski uradniki vedno bolj poskušajo retorično uskladiti rusko vojno v Ukrajini z verskimi koncepti, ki so navidezno blizu tako kristjanom kot muslimanom. Strokovnjaki ugotavljajo, da to počno verjetno zato, da bi ustregli verskim manjšinskim skupinam v ruskih oboroženih silah.

Pomočnik sekretarja ruskega varnostnega sveta Aleksej Pavlov je razširil izjavo, ki jo je 25. oktobra izrekel vodja Čečenske republike Ramzan Kadirov, ko je dejal, da bi moral biti cilj vojne v Ukrajini “popolna desatanizacija”. Pavlov je trdil, da ukrajinsko družbo vodijo “fanatiki”, ki želijo opustiti vrednote ruske pravoslavne cerkve, islama in judovstva. Kadirov je tudi izjavil, da je vojna proti Ukrajini zdaj džihad proti ukrajinskemu “satanizmu”.

Te izjave morda odražajo željo po odvrnitvi nestrinjanja med verskimi manjšinskimi skupinami v ruski vojski, je dejal ISW. “Sklicevanje na vojno na verski, a ne odkrito krščanski podlagi je verjetno poskus preseči verske delitve in postaviti informacijske pogoje za nadaljnje novačenje etničnih in verskih manjšin za boj v Ukrajini.”

Kadirovci v Ukrajini bijejo džihad
Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je sicer retorično vojno približal besednjaku Islamske države. Okupacijo Ukrajine je označil kar za ruski “džihad” proti prozahodni Ukrajini. “Naše ozemlje ni Zaporožje, ne Herson. Naše ozemlje je Odesa, Kijev, Harkov. Vsaka regija in Ukrajina kot celota je naše rusko ozemlje,” je dejal Kadirov v video sporočilu v aplikaciji Telegram. Kadirov, pomemben zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je očitno namigoval, da so bile enote pod njegovim nadzorom pripravljene na ofenzivo kljub napredovanju ukrajinskih sil, s čimer bi si povrnile severovzhodna in južna ozemlja, ki so bila v osemmesečni kampanji prepuščena ruskim enotam.

Vodja Čečenov Ramzan Kadirov. (Foto: epa)

“Dajem vam besedo: napadli jih bomo vsak dan. Teh šajtanov [zlih duhov v islamu] ne bomo vzeli v ujetništvo. Zažgali jih bomo. Nikjer se ne bomo ustavili,” je dejal Kadirov. “To je velik džihad, v katerem bi morali sodelovati vsi,” je dejal.

Andrej Žitnik