Rusko vojaško uradnico našli mrtvo po padcu iz 16. nadstropja

Marina Jankina je padla s stolpnice v Sankt Petersburgu (foto: Freepik, Twitter)

Skrivnostno je umrla še ena ruska visoka uradnica. Njeno truplo so našli pod njenim oknom visoke stanovanjske stavbe, kjer je živela, poročajo tuji mediji. Truplo 58-letne Marine Jankine, vodje oddelka za finančno podporo Zahodnega vojaškega okrožja v Sankt Peterburgu, so domnevno našli v sredo, vzrok smrti kot samomor pa ni potrjen.

Ruska vojaška uradnica Marina Jankina, odgovorna za finančne določbe za Zahodno vojaško okrožja v Sankt Peterburgu, ki je krivo za največje izgube Kremlja v Ukrajini, je bila najdena mrtva po padcu s stolpnice v Sankt Peterburgu. Je le zadnja na rastočem seznamu ruskih vojaških uradnikov, vojnih kritikov, in oligarhov, ki so umrli nenadoma in skrivnostno od začetka obsežne invazije lani.

Njene stvari in dokumente so našli na balkonu v 16. nadstropju stavbe, poroča Mash. Ruski preiskovalni odbor preučuje okoliščine smrtonosnega padca, njihov predhodni zaključek naj bi bil samomor, vendar ta kot vzrok smrti še ni potrjen. Mnogi dvomijo, da je šlo za samomor, sploh ker se je njena smrt zgodila le nekaj dni po tem, ko so nedaleč od Moskve našli mrtvega ruskega generala Vladimirja Makarova, ki ga je Putin nedavno odpustil, piše Sot. Preden se je pridružila Zahodnemu vojaškemu okrožju, je Jankina delala v Zvezni davčni službi. Zahodno vojaško okrožje je utrpelo nekaj največjih izgub v ruski vojni proti Ukrajini, za niz ponižujočih izgub na bojišču pa naj bi krivili prav njo. Njena smrt pa je le zadnja v nizu skrivnostnih ruskih smrti, ki si sledijo v zadnjih mesecih.

Marina Jankina (foto: Twitter)

Pavel Antov, tajkun in lokalni politik, je bil decembra najden mrtev po padcu z okna hotela v Indiji. Njegov spremljevalec Vladimir Budanov naj bi umrl še isti dan po možganski kapi. Antov je bil kritičen do vojne ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini.  Ivana Pechorina, generalnega direktorja letalskega podjetja, so septembra našli mrtvega, potem ko je domnevno vinjen padel s čolna. Dva tedna pred tem je Ravil Maganov, predsednik ruskega naftnega velikana Lukoil, umrl, potem ko je domnevno padel z okna bolnišnice v Moskvi.  Avgusta naj bi poslovnež in Putinov kritik  Dan Rapoport skočil v smrt  iz svojega stanovanja v Washingtonu, DC.

Pavel Antov, Ivan Pechorin, Ravil Maganov, Dan Rapoport

Pavel Antov, Ivan Pechorin, Ravil Maganov, Dan Rapoport (foto: družbena omrežja)

“Ta skrivnostna smrt Marine Yankine je v skladu z doktrino ruske obveščevalne službe o ‘mokrih aferah’ – ali prelitju krvi,” je za Fox News Digital povedala Rebekah Koffler, nekdanja obveščevalna častnica obrambne obveščevalne agencije za rusko doktrino in strategijo. Omenjena doktrina naj bi izvirala iz Sovjetske zveze, ko se je tajna policija lotila državnih kritikov ali disidentov, za katere je menila, da so “sovražniki ljudstva”, in jih odstranila z nasilnimi sredstvi.

Kot poroča Fox News, je Kofflerjeva dejala, da je so v današnji Rusiji Putinovi kritiki in tisti, ki se nočejo strinjati z njegovo politiko, rutinsko odstranjeni z atentati, “nekateri primeri so streli v tilnik, zastrupitve, prisilni samomori in druge zapletene oblike nasilne smrti.” “Metanje skozi okno naj bi bila ena od standardnih metod.

Ana Horvat