Ruttejevo zavajanje: Ukrajini po novem ne bi dobavil leopardov 2

Nizozemski premier Mark Rutte (Foto: Pixabay)

Nizozemski liberalci pod vodstvom premierja Rutteja igrajo dvojno igro. Navidezno kažejo naklonjenost Ukrajini, toda v enačbo vstavljajo takšne spremenljivke, da se račun ne izide. Javno so razmišljali o pošiljki 18 najetih nemških tankov leopard 2, ki bi jih odkupili, toda Nemčija je njihovo namero preprečila. 

Slovenska vladajoča elita uradno podpira Ukrajino, potem pa levi evroposlanci presenetijo z nepodporo resoluciji o proglasitvi Rusije za podpornico terorizma. In ne gre za osamljen indic naklonjenosti do okupatorja. Pregovor pa pravi, da je “tam, kje je dim, tudi ogenj”. Nedavno afero z ruskimi vohuni poznavalci prej razumejo kot slepilni manever za tujino in krinko za domače politične potrebe. Podobno taktiziranje je moč opaziti pri nizozemskih liberalcih pod vodstvom predsednika vlade Marka Rutteja.

Po poročanju Bnr je načrtovana pošiljka 18-ih jeopardov 2 padla v vodo. Rutte je namreč razmišljal o nakupu tankov Leopard 2A6, ki jih Nizozemska najema od Nemčije, da bi jih poslal v Ukrajino, nakar je obrambna ministrica Kajsa Ollongren sporočila, da se to ne bo zgodilo. Kot je še dejala, se je Nemčija odločila, da zadeve ne odobri, in da gre za vojaško odločitev. Nemške oblasti so dolgo časa oklevale glede dobave nemških leopardov 2 Ukrajini.

Nemški tanki leopard 2 (Foto: Twitter)

Pod velikim mednarodnim pritiskom pa je nemška vlada kanclerja Olafa Scholza pretekli mesec v dobavo le privolila. V začetku tedna so mediji poročali, da bo Nizozemska skupaj z Nemčijo in Dansko Kijevu dostavila 100 zastarelih tankov leopard 1A5. Ollongren je zatrdila, da je tanke potrebno dostaviti v najkrajšem možnem času, hkrati pa je ministrica ponudila usposabljanje ukrajinskih vojakov za upravljanje leopardov 2A6. 

Domen Mezeg