fbpx

S poskusnim cepljenjem proti novemu koronavirusu v ZDA začeli že v ponedeljek!

Ameriški predsednika Donald J. Trump (foto: EPA)

V ZDA bodo s poskusnim cepljenjem proti novemu koronavirusu začeli že ta ponedeljek. Cepivo sta skupaj razvila Nacionalni inštitut za zdravje in družba Moderna, po svetu pa v razvoju cepiva že tekmuje več skupin raziskovalcev. Tudi v primeru vzpodbudnih novic bo preteklo vsaj leto, preden bo cepivo na voljo za širšo uporabo. K hitremu razvoju cepiva sicer glasno spodbuja ameriški predsednik Donald Trump, ki se mora v zadnjih dneh soočati z zlonamernimi novicami nekaterih evropskih medijev o tem, da naj bi si njegova administracija skušala pridobiti pravice do ekskluzivne rabe cepiva.

Iz Združenih držav Amerike poročajo, da bodo že v ponedeljek pričeli s poskusnim cepljenjem proti novemu koronavirusu, pri čemer se sklicujejo na neimenovanega predstavnika vlade. Kot navaja ABC News, poskus financira Nacionalni inštitut za zdravje, potekal pa bo v raziskovalnem inštitutu Kaiser Permanente Washington Health Research Institute v Seattlu.

Testiranje se bo pričelo pri zdravih prostovoljcih starih do 45 let in sicer z različnimi odmerki cepiva, ki sta ga sorazvila Nacionalni inštitut za zdravje in družba Moderna. Ker cepivo ne vsebuje samega virusa, pri tem ni tveganja, da bi se prostovoljci okužili.

Po svetu več skupin raziskovalcev tekmuje v razvoju cepiva
Z rastjo primerov obolelih za COVID-19 po svetu v razvoju cepiva tekmuje že več deset skupin raziskovalcev. Družba Inovio Pharmaceuticals namerava s testi cepiva pričeti na Univerzi v Pensilvaniji naslednji mesec, potem ko so se podobne študije že zgodile na Kitajskem in v Južni Koreji.

Dr. Anthony Fauci (Foto: epa)

Tudi, če bodo rezultati testov spodbudni, bo po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. Anthonyja Faucija trajalo vsaj leto do leto in pol, preden bo cepivo pripravljeno za široko uporabo. Tudi to bi bilo hitro, a vsako cepivo morajo preizkusiti pri več tisoč ljudeh, da lahko z gotovostjo potrdijo, da to ni škodljivo in, da resnično ščiti prejemnike.

Predsednik Trump glasno spodbuja k hitremu razvoju cepiva
K hitremu razvoju cepiva glasno spodbuja tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki upa, da bo učinkovito cepivo kmalu na voljo. Evropski mainstream mediji medtem širijo zlonamerne novice o domnevni nameri Trumpove administracije, da bi kupila enega nemških laboratorijev, ki prav tako skuša razviti cepivo in si tako zagotovila ekskluzivne pravice do njegove rabe.

Rok Krajnc